MLEKO, sir, kajmak i ostali mlečni prizvodi koji se prodaju na pijacama u Srbiji, bezbedni su i nemaju povećani nivo aflatoksina, podaci su Uprave za veterinu. Inspekcije svakodnevno kontrolišu mlečne proizvode na tezgama, a prodavci, koji su mahom i proizvođači svoje robe, mleko proveravaju i pre nego što ga ponude kupcima - na farmama.

Ipak, potrošači im, izgleda, ne veruju previše. Na pijacama se ovih dana trgovci žale da im je prodaja od početka afere oko mleka, znatno oslabila. U mlečnoj hali, na Kalenić pijaci, u sredu smo zatekli svega nekoliko kupaca, prazne vitrine i kivne prodavce koji, kako kažu, već dve nedelje jedva uspevaju da prodaju kilogram kajmaka ili sira. Prodaja je osetno opala, a pitanja poput "Je li i ovaj sir zatrovan?" više ne mogu da slušaju.

- Niko nam ne veruje da su naši proizvodi ispravni, iako kupcima kažemo da sve što nudimo jedu i naša deca i unuci - kaže Stojanka, koja svakog dana iz okoline Stepojevca dolazi na Vračar.

- Pre ove gungule oko aflatoksina, dnevno sam prodavala i do 40 kilograma sira i kajmaka, a sada sam srećna ako prodam deset.

Promet mlečnih proizvoda je za petinu manji i na niškim pijacama. Dnevno se na deset tržnica u gradu može naći tridesetak prodavaca, dok je njihov broj malo veći subotom kada je i pazarni dan. Od početka situacije sa aflatoksinom, većina manjih proizvođača mleka, u Subotici, morala je da preda mleko na analizu. Iako mnogi od njih još nisu dobili rezultate, tvrde da su proizvodi bezbedni za upotrebu.

"KRAVICA" PONOVO U CRNOJ GORI MLEKO "moja kravica", beogradskog proizvođača "Imlek", sa rokom upotrebe do kraja juna ove godine, ponovo je u prodaji u Crnoj Gori. Veterinarska inspekcija ove zemlje saopštila je da je analiza uzoraka nekoliko serija "Imlekovog" mleka, sa 2,8 odsto mlečne masti pokazala da u njemu nema viška aflatoksina.

- Veterinarski i sanitarni inspektori stalno kontrolišu kvalitet i uslove pod kojima prodajemo proizvode - priča Imre B., trgovac sa subotičke pijace. - Bojazni za zdravlje ljudi nema, a kakve god analize budu, sigurno je da su naš sir i kajmak zdraviji od onog što se prošvercuje iz Mađarske i koje ne podleže bilo kakvim analizama.

I prodavci mleka i mlečnih proizvoda na tijabarskoj pijaci u Pirotu kažu da ih nadležne okružne inspekcije redovno kontrolišu. Od trenutka kada je objavljena vest o aflatoksinima u mleku, Veterinarska inspekcija Pirotskog okruga je praktično stalno na terenu. Dosada nije bilo pozitivnih rezultata na kancerogene sastojke, tvrde nadležni.

ZATVORENO 27 FARMI

VETERINARSKA inspekcija do sada je zatvorila 27 farmi i 46 porodičnih gazdinstava zbog problema sa aflatoksinom. Ministarstvo poljoprivrede dobilo je prijave da su se na farmama i kod proizvođača mleka pojavili lažni inspektori, koji uzorkuju proizvode. Zato obaveštavaju vlasnike farmi i proizvođače mleka da analizu mogu obavljati isključivo veterinarski inspektori Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, sa legitimacijom i zakonskim ovlašćenjima.