VEĆ narednog meseca „Elektroprivreda Srbije“ mogla bi da se nađe u teškim finansijskim problemima, ukoliko se vrlo brzo ne reši sukob između rukovodstva i Upravnog odbora ove kompanije. Bez novog zajma od 300 miliona evra EPS neće moći da podmiri svoje obaveze koje pristižu ove godine, a time bi im zapretio - bankrot.

Od „rata“ čelnika EPS jedino bi korist mogli da imaju potrošači, jer će sve to odložiti najavljeno poskupljenje najranije 1. aprila. Čak i da se brzo usaglase stavovi u EPS, procedura je takva da do dobijanja „zelenog svetla“ Agencije za energetiku, poskupljenje ne može da stigne pre aprila.

Kako tvrde u EPS, na sednici Upravnog odbora, koja je pre dva dana trebalo da bude održana, ali je otkazana, na dnevnom redu trebalo je da bude odobrenje zajma kompaniji od oko 300 miliona evra, neophodnih za finansijsku stabilizaciju kompanije.

- Pozajmica je sada hitno potrebna EPS, ali je za to potrebno da Upravni odobor odobri raspisivanje tendera za nabavku najpovoljnijeg kredita - kažu u Elektroprivredi Srbije.

- Tim zajmom bi se podmirivale rate ranije uzetih pozajmica, koje stižu krajem marta.

Sednica Upravnog odbora EPS, odložena je pre dva dana, uz obrazloženje da su neophodne nove konsultacije sa Vladom Srbije. Na istoj sednici trebalo je da se donese i odluka o izboru EPS kao jedinog javnog snabdevača strujom, što je predviđeno Zakonom o energetici i odlukom Vlade o restrukturiranju EPS. Po svemu sudeći, upravo je tu i nastao razdor između Upravnog odbora i rukovodstva EPS. Pojedini članovi UO su mišljenja da je Srbiji potrebno pet javnih snabdevača, a ne jedan.

SIGURNO SNABDEVANjE U MINISTARSTVU energetike tvrde da snabdevanje strujom ne sme da bude ugroženo. Kako ističu, Ministarstvo će obezbediti redovno snabdevanje potrošača strujom i obezbediti stabilnost sistema.

- Upravni odbor ne može da odobri zaduživanje kompanije bez stava vlasnika - države i Vlade Srbije - rekao je u sredu Aca Marković, predsednik UO EPS, najavljujući novu sednicu UO za pet do deset dana. - U Elektroprivredi postoje dva potpuno različita mišljenja - jedni su za to da EPS bude jedini snabdevač, ali ima i onih koji smatraju da treba da ih bude pet. Ako Vlada kaže - jedan snabdevač, za šta je v.d. generalnog direktora EPS, mi ćemo ispoštovati taj stav i UO će doneti takvu odluku.

U rukovodstvu EPS veruju da bi formiranje više javnih snabdevača uzdrmalo kompaniju, jer bi se drastično povećali troškovi, kao i broj direktora i radnika. Tada EPS ne bi svim potencijalom mogao da traži ni povoljnije uslove kod kreditora.