DO kraja godine biće raspisan javni poziv za izgradnju mini-hidroelektrana, najavljuje za "Novosti" ministarka energetike Zorana Mihajlović. Na kojim će se lokacijama graditi ove male električne centrale biće dogovoreno u petak sa predstavnicima lokalnih samouprava.

Ministarstvo energetike trenutno priprema pravilnik za javni poziv zainteresovanim investitorima za izgradnju malih hidroelektrana. Kako dosada nije postojao konkurs za ovaj posao, već su se investitori dogovarali direktno sa ministrom, nadležni najavljuju da će revidirati i dozvole koje su već izdate.

- Pre nego što raspišemo javni poziv za gradnju malih hidroelektrana, moramo se konsultovati i dogovoriti sa čelnicima opština, na čijim teritorijama bi se one gradile - objašnjava Mihajlovićeva, ministarka energetike. - Danas ćemo saznati koje su sve lokalne samouprave uopšte zainteresovane za ovaj posao i nakon toga, vrlo brzo ćemo raspisati konkurs za dodelu dozvola. Svi koji ispune uslove, dobiće zeleno svetlo za "podizanje" mini-hidroelektrana na domaćim rekama.

Danas je u pogonu samo 31 mini-hidroelektrana ukupne snage 34,654 megavata i godišnje proizvodnje od 150 gigavata.


FID-IN TARIFE

IZDRADA pravilnika o fid-in tarifama je, kažu u Ministarstvu energetike, pri kraju, a 10. decembra biće organizovana javna rasprava na tu temu.

- Trpimo velike pritiske, pa smo zbog toga angažovali konsultantske kuće EBRD i RFS da nam pomognu oko izrade uredbe koja bi definisala fid-in tarife - kaže Zorana Mihajlović, ministarka energetike.