SRBIJA je, od četvrtka, u grupi visokoričnih zemalja. I ne samo to, trend koji najavljuje najveća bonitetna kuća na svetu "Dan i Bredstrit" je da će doći do daljeg pogoršanja.

Glavni razlozi za to što smo ušli u grupu u kojoj već neko vreme boravi Grčka jesu usporeni privredni rast i rastući fiskalni deficit.

Kako objašnjavaju u kući "Rating", a koja zastupa interese "Dan i Bredstrita" u našoj zemlji, ova rejting agencija je smanjila državni rejting Srbije, jer je zemlja sa rastućim budžetskim minusom, a koji je u periodu od januara do jula dostigao vrednost od 111,2 milijarde dinara.

- To znači povećanje od 32 odsto na godišnjem nivou, odnosno za samo prvih šest meseci - 79 odsto planiranog minusa za celu godinu - objašnjavaju u "Ratingu".

U obrazloženju odluke da nas proglase "visokorizičnim" navodi se i da je rast deficita posledica dva faktora - prvo je neracionalno trošenje prethodne vlade uoči majskih izbora, a drugo je to što su prihodi naglo opali zbog usporenog privrednog rasta.

GORI SAMO BOSANCI OD evropskih zemalja u grupi visokorizičnih zemalja zajedno sa Srbijom su Grčka, Rusija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Ukrajina. U regiji i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska koje pripadaju zemljama sa blagim rizikom, a za njima slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska kao zemlje umerenog rizika. Niži rejting od Srbije u regionu ima samo BiH koja je ocenjena kao zemlja veoma visokog rizika.

- Bez čvrste odluke da se javne finansije stave pod kontrolu, deficit u ovoj godini dostići će više od šest odsto BDP - upozoravaju u ovoj bonitetnoj kući. - S druge strane, to će povećati akumulirani javni dug do kraja godine na više od 57 odsto BDP-a, što je daleko iznad gornje granice od 45 odsto, koju je Vlada postavila.

Nova vlada ovih dana podnosi Skupštini rebalans budžeta koji je usmeren ka povećanju prihoda, pre svega rastom PDV-a sa 18 odsto na 20 odsto, poreza na korporativnu dobit sa 10 odsto na 12 odsto, kao i povećanjem akciza i stopa poreza na dohodak.

- Malo je verovatno da će vlada značajnije smanjiti potrošnju, jer iz političkih razloga odbija da smanji penzije i plate u javnom sektoru, a najavljen je i program subvencionisanih kredita privredi u vrednosti od milijardu evra - kažu u "Dan i Bredstritu".

Inače, kreditni rejting svake države važan je za sve potencijalne ulagače, ali i za kreditore. Jer, što je kreditni rejting niži, za toliko raste i riziko premija, a što značajno poskupljuje zajmove koje uzima država, ali i privreda.