NA bivšoj Šarićevoj farmi svinja “Mitrosrem”, na ulazu u Velike Radince kod Sremske Mitrovice, do sada je uginulo 1.809 komada prasadi starosti od 50 do 70 dana, od ukupno 8.500 komada svinja, što tovljenika, krmača prasilica i prasadi. Farma je stavljena u karantin, a područje farme i Velikih Radinaca proglašeno zaraženim područjem, dok je celo područje sremskomitrovačke opštine proglašeno ugroženim, gde je počela vakcinacija svinja, a zabranjen je i svaki promet svinja na ovom području.

- Vakcinacija se obavlja u svim selima ove opštine i mi molimo poljoprivrednike da omoguće veterinarima da ovaj posao što uspešnije obave. Vakcinacija protiv svinjske kuge je, inače, besplatna. Kuga se zasad sa farme nije proširila na selo Veliki Radinci - kaže načelnica Republičke veterinarske inspekcije Sanja Čerlebinović.

U selu Veliki Radinci, gde u seoskim tovilištima i oborima ima između dve i tri hiljade grla svinja, ekipe veterinara počele su u ponedeljak ujutro vakcinaciju i samo tokom dana u ponedeljak dana vakinisano je više od 900 komada svinja i prasadi. Meštani shvataju značaj ove akcije veterinarske inspekcije, pa veterinari nemaju nikakvih problema da uđu u tovilišta i vakcinišu svinje. Međutim, sva grla koja nemaju markicu u uvu, kao znak da su vakcinisana, moraju posle vakcinacije biti markirana, što će poljoprivrednici morati da plate i to 50 dinara po jednom grlu.


NEMA PANIKE

U Velike Radince od ponedeljka u podne nije dozvoljen ni pristup novinarima i snimateljima, naravno, iz preventivnih razloga, jer se u selu kuga još uvek nije pojavila, a sve se čini da se ona ne proširi izvan farme,koja je na 1,5 kilometara od sela.

- Panike nema, seljaci su pribrani, inspektori su nas obavestili da će u utorak početi vakcinaciju svih svinja i sve ide svojim tokom. Posle vakcinacije treba sačekati 14 dana, a oni koji su planirali da kolju svinje učiniće to odmah ovih dana - kaže nam Jovica Stanišić predsednik MZ Veliki Radinci.