AKO projekat gradnje rafinerije u Smederevu propadne, kompanija „Komiko oil“, u junu počinje pregovore za gradnju u Beogradu - potvrdio je u četvrtak za „Novosti“ Miroslav Čučković, član gradskog veća Beograda.
On je objasnio da se za sada samo razgovaralo i predstavnicima „Komika“ su predočene tri potencijalne lokacije na kojima je slobodno oko 100 hektara zemljišta. Prva lokacija je „Bazna hemija“ u Obrenovcu, a prednost je infrastrukturna opremljenost, reka Sava i železnički transport.
- Osim Obrenovca u „igri“ su i lokacije u Grockoj i u Surčinu - rekao nam je Čučković. - Ovo bi mogla biti važna investicija za Beograd, jer bi u gradnji učestvovalo 2.700 ljudi, a kasnije u samoj rafineriji oko 700. Spremni smo, a „zeleno“ svetlo za eventualne pregovore dao je i gradonačelnik Dragan Đilas.
Problem saradnje vlasti i investitora u Smederevu traje već duže vreme, a referendum se sve češće pominje kao jedini način izbora. Više od godinu dana holandsko-američka kompanija „Komiko oversajz“ pokušava da završi sve procedure za dobijanje dozvola za gradnju rafinerije u Smederevu, vrednu 250 miliona dolara. Za 20. april zakazan je novi, treći pokušaj da se Skupština izjasni o referendumu, a raniji su propali jer nije bilo kvoruma. Ipak, „Komiko“ nije odustao od rafinerije, ali politička nestabilnost i mogući referendum ozbiljno prete investiciji.
- Treba i dalje imati strpljenja, jer Srbija pruža najbolje uslove za investiranje, a Vlada Srbije ima političku stabilnost i želju za ekonomskim razvojem - kažu u „Komiku“.

PROJEKTI
MINISTAR energetike Petar Škundrić kaže da je gradnja HE na Ibru bio izmišljen povod za promenu lokalne vlasti.
- Urađena je studija izvodljivosti koja pokazuje opravdanost i isplativost projekta, vrednog 300 miliona evra, koji bi dolinu Ibra pretvorio u dolinu Rone - objasnio je Škundrić. - Ibrom će i dalje moći da se splavari, peca, plove brodovi. Urađene su analize i nema negativnih uticaja na životnu sredinu. Do kraja godine završiće se projektna dokumentacija, a u prvoj polovini godine treba da se osnuje zajedničko preduzeće EPS i „Seći energije“.

PETICIJA
KRALjEVČANI su, „za svaki slučaj“, već predali i peticiju sa 1.000 potpisa protiv malih HE. Ako zatreba, kažu, neće biti problema da se na toj peticiji nađu i potpisi još nekoliko desetina hiljada stanovnika ovog kraja i drugih delova Srbije. Razmišlja se i o formiranju asocijacije za zaštitu Ibra, otvaranju posebne stranice na Internetu i drugim „ekološkim“ akcijama...
I u Smederevu se uveliko sakupljaju potpisi za raspisivanje referenduma, a u DSS i „Koaliciji za bolje Smederevo“ kažu da je akcija je pri kraju.