MLEKO sa farme krava “Vojvodina” iz Starčeva kod Pančeva, oko koje se proteklih dana digla uzbuna zbog šokantnih slika sa uginulim kravama koje leže u oboru kraj muzara, otkupljivano je kao ekstra klasa! Radnici ove farme kažu da je ovakva slika postala svakodnevica nakon što je pre tri godine Dragoslav Marković privatizovao ovu ekonomiju. Uslovi su se tada pogoršali za radnike, ali i za stoku.
Slika štala u kojima se muzu krave, kao i prostor za teljenje krava dan posle televizijskog priloga nije izgledala ni delimično loše kao na video-snimku, koji je objavljen na televizijama. Stoka deluje čisto i nije neuhranjena, dok je prostor gde se muzu relativno čist.
S druge strane, radnici ove farme Gruja Šajić, Slađan Jovanović i Zvonko Cvetković, suspendovani s posla prošle nedelje, tvrde da su životinje zanemarene, jer radnici odlaze zbog nepovoljnih uslova za rad. Njihovu priču u petak je potvrdilo još petoro radnika ove farme, koji takođe očekuju suspenziju.
- Za vikend su doveli nekoliko radnika iz druge firme da brzo odnesu leševe životinja i očiste štale - priča Šajić. - Životinje umiru od gladi. Gledali smo kako u toru jagnjad sisaju uginulu ovcu. Hrane na farmi ima, ali nema ko da je da životinjama. Za poslednjih deset dana, sedmoro zaposlenih dalo je otkaz. Plate kasne po nekoliko meseci i sve su manje, radimo dvokratno po 12 sati, i mahom ručno. Radnik je ranije prosečno muzao po 60 krava dnevno, a sada su obim posla povećali na 160.
U Veterinarskoj ambulanti “Minić”, koja brine o životinjama na ovoj farmi, kažu da uslovi za stoku u AD “Vojvodina” nisu dobri kao pre petnaestak godina, ali ističu da jeziv prizor sa video-snimka ranije nisu viđali.
Ipak, jezivi snimci uginulih krava na privatizovanoj farmi u Starčevu, pored kojih žive krave šetaju, više su nego uznemirile javnost. Najuže rukovodstvo firme, međutim, ogradilo se od tvrdnji radnika da su krave na ovoj farmi neuhranjene i da gladuju.
Borivoje Dodić, direktor AD “Vojvodina” kaže da je glavni razlog nerad i suspenzija pojedinih radnika. Farma je, kaže, otvorena za sve medije, i mogu da dođu i pogledaju sve što ih zanima.
- Imamo najsavremeniju opremu neophodnu za proces dobijanja sirovog mleka i ispunjavamo sve propisane standarde - tvrdi Dodić.
Ali, da su uslovi za uzgoj stoke na ovoj farmi, ipak, bili veoma loši, potvrđuje i veterinarska inspekcija. U protekla tri dana inspekcija je čak dva puta obišla spornu farmu. Najpre je, u petak, 5. februara, veterinarski inspektor utvrdio da nema uginulih životinja, ali da je higijena u svim prostorijama za držanje i uzgoj životinja veoma loša.
- Ima mnogo đubreta u kanalima za izđubravanje, u hranilicama, kao i u hodnicima. U pojedine prostorije, veterinarski inspektor nije mogao ni da uđe - ukazuje Sanja Čelebićanin, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije. - Ishrana goveda, osim u prostoriji za telad, gde su muzna grla, bila je otežana baš zbog količine stajnjaka. Veliki broj grla šetao je po farmi. Posle kontrole u ponedeljak, situacija je sasvim drugačija, a svi objekti su očišćeni.

STANDARDI
Sve količine mleka koje se proizvedu na ovoj farmi prerađuje beogradski “Imlek”. Na farmi je oko hiljadu grla, a dnevno se proizvede, u proseku, oko 5.000 litara mleka na mesečnom nivou, što je oko 150.000 litara.
- Svaki decilitar koji se otkupi podleže strogoj kontroli, i samo kvalitetna sirovina ide u preradu - tvrdi Nevena Veselinović, pi-ar menadžer “Imleka”. - Dakle, bilo koja količina sirovog mleka, koja nije u standardu sa važećim evropskim propisima, ne može ići na dalju obradu.

MARKOVIĆ VLASNIK NEKOLIKO PREDUZEĆA
GAZDOVAO I “PANČEVCU”
FARMA AD Vojvodina iz Starčeva nije jedina firma u vlasništvu Dobrosava Markovića u kojoj su posle privatizacije nagomilani problemi. Do 22. januara u njegovim rukama bio je i nedeljnik “Pančevac”, ali je ugovor sa njegovom suprugom Cvijetom Marković raskinut jer je više od godinu dana kasnio sa uplatom druge rate za kupovinu ovog najstarijeg nedeljnika na Balkanu.
Za dve godine u “Pančevcu” je broj novinara prepolovljen, a broj spoljnih saradnika sa 30 sveden na troje ljudi. Plate su od nekada najvećih novinarskih zarada, koje su iznosile oko hiljadu evra, svedene na minimalac od 10.000 dinara.
Uprkos velikom prilivu novca od oglasa, firma je uzimala kredite. Sada će ovaj medij sa 140 godina dugom tradicijom ići u stečaj ili u novu prodaju. Gradom na Tamišu kolaju priče kako se Marković hvali da će “Pančevac” da vrati u svoje ruke, i to kupovinom akcija za male pare.
Marković je u periodu 2006. do 2008. godine kupio četiri velike firme iz Pančeva - AD Vojvodina iz Starčeva, AD “Tamiš“, AD “Dolovo” i “Seme Tamiš“. (I. M.)