NA tržištu Srbije prošle godine je prodato 44.515 novih automobila, što predstavlja pad oko 21 odsto u odnosu na 2008. godinu kada je, do kupca, put našlo 56.046 vozila.
Na prvi pogled, s obzirom na žestoku ekonomsku krizu, koja se, širom planete, nekako najviše obrušila na automobilsku industriju, ovaj pad na našem tržištu i nije tako drastičan. Ali, samo ako se zanemari činjenica da je celu „stvar“ spasao kragujevački „punto“.
Naime, zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije, pre svega kampanjom „staro za novo“, povoljnim kreditima (bez učešća i najmanjom kamatom na tržištu) prodato je oko 16.500 vozila koja su sišla sa proizvodnih traka iz Šumadije.
Bez te „cifre“, jasno je da su uvoznici vozila osetili svaki damar krize! Oni su, uz silne popuste, neverovatne „akcije“ u kojima su neki modeli, tvrde uvoznici, nuđeni i ispod nabavne cene, prodali samo 28.015 vozila, što predstavlja pad u odnosu na 2008. godinu, od čak 50 odsto!
Naravno, oni za svoje nedaće, pored krize, krive i „neravnopravnu tržišnu utakmicu.
- Jasno je da mi više nismo mogli da prodamo vozila u ovakvim uslovima. Prvo je favorizovan „opel“, pa zatim „dačija“ (u 2008), da bi prošla godina bila u znaku opšte podrške države „puntu“. Ako se nešto ne promeni, ja ne vidim svetlo na kraju tunela - jasan je direktor marketinga „Vitro gupa“, uvoznika „sitroena“ za Srbiju, Vojislav Lekić.
Uvoznici čak, ni najavljeno smanjenje carina sa 10 na 7,5 odsto u ovoj godini, ne vide kao bitniji „tas na vagi“.
- Za vozilo od 10.000 evra, cena pada za oko 100 evra, a naši popusti su ionako bili znatno veći od toga - prokomentarisao je Milan Belin, direktor „Reno-Nisana Srbija“.
U Srbiji je glad za automobilima i dalje velika. „Punto“ jeste donekle promenio sliku našeg voznog parka čija se starost i dalje procenjuje na oko 15 godina u proseku, ali da bi se obnovilo svih 2.000.000 vozila (oko 1,5 miliona automobila),neophodno je da sem „Fijata“ iz Kragujevca i drugi dodaju gas.
Sami, bez podrške bankarskog sektora, lizing-kuća i države, jasno je, uvoznici ne mogu mnogo toga da urade.

PROŠIRENJE SUBVENCIJA
NA čelu Poslovnog udruženja uvoznika vozila i delova Srbije odnedavno je Miloš Petrović, doskorašnji direktor „Delta auta“.
- „Punto“ je održao broj, ali je pad od 50 odsto prodatih uvoznih automobila zaista veliki. Još je katastrofalniji pad njihovog profita od oko 90 odsto! Tražićemo od države, da kao i u ostalim zemljama Evrope, subvencije proširi na ostala vozila, a uz oporavak lizing-kuća, povoljnije kredite, očekujemo neke pozitivnije efekte tek od marta - kaže Petrović.