NAŠI građani su oprezni kada u inostranstvu koriste platne kartice poslovnih banaka. Podaci pokazuju da su u prethodnih pet godina plaćajući karticama po svetu potrošili nešto više od 600 miliona evra, kroz oko 5,5 miliona transakcija. Prosečan iznos po kartici iznosio je oko 90 evra.
Kada pređemo granicu platne kartice najvećim delom koristimo u trgovinama i na bankomatima, dok je podizanje gotovine na šalterima banaka zanemarljivo. S druge strane, vrednost prosečne transakcije karticom je najveća na šalterima banaka u inostranstvu, a najmanja na prodajnim mestima.
Dušan Uzelac, finansijski analitičar, kaže da se ukidanjem viza za većinu zemalja Evropske unije i uvođenjem jeftinijih putnih karata za destinacije po Evropi očekuje značajno povećanje korišćenja platnih kartica u inostranstvu.
Sem platnih kartica iz DinaKard programa, gotovo sve platne kartice izdate od poslovnih banaka u Srbiji se mogu koristiti u inostranstvu. Od kartica koje se izdaju u Srbiji, to su Visa, MasterKard, Maestro, Ameriken Ekspres i Dajners Klub.
Treba imati u vidu da je kod pojedinih banaka potrebno posebno aktivirati karticu za korišćenje van granica naše zemlje. Takođe, i da kod većine kartica postoje dnevni i mesečni limiti za potrošnju putem platnih kartica.
Kartice, poput Dajners Kluba, Amerikan Ekspres-a ili Gold i Platinum kartica Vise i MasterKarda, mogu u pojedinim trgovinama ili ugostiteljskim objektima u inostranstvu doneti popuste na plaćanja, jer je to uobičajeno u konkurentskoj trci davaoca usluga. Za razliku od korišćenja u zemlji, pri korišćenju platnih kartica u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije za sve vrste korišćenja, nego u zemlji. Podaci, koje je u istraživanju prikupio Uzelac, pokazuju da se provizije za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu kreću od jedan do tri odsto, ili se naplaćuju fiksne naknade od tri do pet evra po transakciji. Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od tri do pet procenata, odnosno, od tri do pet evra po transakciji. Provizije se naplaćuju čak i za plaćanje robe kupljene u trgovinama u inostranstvu i kreću se oko jedan odsto.

ISEČAK
Tokom boravka u inostranstvu i korišćenja kartice vodite računa o sledećem:
1. Nikada nemojte dozvoliti prodavcu da karticu “provlači” kroz POS terminal, a da vi to ne vidite.
2. Uvek po završenoj transakciji sačuvajte isečak o plaćanju i račun (u trgovini) ili potvrdu (pri podizanju gotovine na šalteru ili bankomatu).
3. Ukoliko imate SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, proverite da li je transakcija dobro “proknjižena”.