“Turkiš erlajns” najozbiljniji je kandidat za strateškog partnera “Jata”, kaže za “Novosti” Srđan Radovanović, generalni direktor naše aviokompanije.
- Turski avioprevoznik zainteresovan je za bilo koji oblik strateškog partnerstva sa “Jatom” - dokapitalizacija, akvizicija, džoint venčer. Sve mogućnosti su u “igri”, a odluka bi mogla da bude doneta do 20. decembra - dodaje Radovanović i kaže da su u toku razgovori u Istanbulu.
- Zamenik generalnog direktora “Jata” sastao se sa članom Upravnog odbora “Turkiš erlajnsa”. Prema informacijama, koje su mi prenete sa tog sastanka mislim da možemo da se nadamo saradnji sa ovom kompanijom. Naravno, mi smo tu samo animator, a odluka je na Vladi Srbije, koja treba da odradi kompletan posao. U organizaciji ovog sastanka u Istanbulu, koji je direktna posledica nedavne posete turskog predsednika Beogradu, posredovao je ministar Sulejman Ugljanin. Očekujemo da će UO “Turkiš erlajnza” doneti odluku do 20. decembra i tada ćemo znati ima li prostora za strateško partnerstvo.
Radovanović navodi da kolege iz Turske impresionira ne samo položaj baznog aerodroma već ljudski potencijal “Jata”.
- Najveća prednost “Jata” je naših 150 obučenih pilota s velikim iskustvom i na tome nam zavide mnoge kompanije - ističe Radovanović. - “Turkiš“ je preuzeo “BH erlajns” ali u BiH imaju kadrovskih teškoća, jer pilote moraju da obučavaju u Istanbulu. I nama strateško partnerstvo sa “Turkiš erlajnzom”, koji je velika i zaista ozbiljna aviokompanija, odgovara.

GRČKA PONUDA
Na pitanje “Novosti” ima li i drugih zainteresovanih kompanija za strateško partnerstvo sa “Jatom”, Radovanović odgovara pozitivno, ali ističe da je ta priča “mršavija” u odnosu na ”Turkiš erlajns”.
- U ”Jatu” su bili predstavnici grčke “Marfin grupe” ali njihov motiv bilo je prvenstveno finansiranje nabavke goriva, dakle od svih tema koje smo pokrenuli 80 odsto se odnosilo na kerozin, a 20 na moguće partnerstvo - kaže Radovanović.

MODERNA FLOTA
ZA razliku od ostalih aviokompanija koje trpe gubitke i smanjuju broj zaposlenih, “Turkiš“ posluje pozitivno, povećava broj radnika - kaže direktor ”Jat”. - Njihova flota sada ima 127 aviona, a naručili su još sto. Oni su sjajni. Takođe, “Turkiš erlajns“ je sa nemačkom “Lufthansom” u “Star alijansi”, a geografski mi smo na pola puta od Frankfurta do Istanbula.