LJUBLJANA
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

JOŠ jedan most podignut je u utorak između Beograda i Ljubljane. Predsednik Boris Tadić, na čelu brojne delegacije privrednika, stigao je u utorak ujutro u dvodnevnu posetu Ljubljani.
Prvi susret, u četiri oka, imao je sa svojim slovenačkim kolegom Danilom Tirkom. Na konferenciji za novinare nakon razgovora na Brdu kod Kranja predsednik Tadić je izjavio da je učlanjenje u Evropsku uniju najveći strateški i politički interes Srbije i zahvalio se Sloveniji što pruža podršku Beogradu.
Srpski predsednik je izrazio i očekivanje da će pripadnici srpske zajednice u Sloveniji moći da ostvare svoja prava i da u školama i na univerzitetima uče srpski, a da će se lično založiti da se na srpskim univerzitetima uči slovenački jezik.
Ističući značaj privredne saradnje između dveju država i nastupa na trećim tržištima, predsednici su se založili i za princip pravičnosti u međusobnim odnosima, koji je neophodan u rešavanju nekih otvorenih pitanja, kao što je pitanje sukcesije.
Slovenački predsednik smatra da su dve države na početku nove faze u saradnji:
- Između slovenačkog i srpskog naroda postoji tradicionalno prijateljstvo. Istina je da smo imali teške trenutke, istina je da je bilo nekih zabluda, ali danas smo na početku novog puta.
Predsednici dveju zemalja su učestvovali i na Poslovnom forumu privrednika.
- Srbija će, ne samo zbog nacionalne, već i regionalne i globalne odgovornosti, u narednim godinama graditi infrastrukturu oko Koridora 10 i 7. Tu slovenačka privreda može pronaći svoj veliki interes. Od obostranog interesa je da budemo na što više zajedničkih koridora... Srbija više nije zona velikog rizika, mi smo stabilno političko društvo - naglasio je Tadić.
Predsednik Tirk je naveo da su razgovarali o mogućnostima saradnje u oblastima telekomunikacija, infrastrukture, energetike, i dodao da je razmatrana i mogućnost učešća Slovenije na obeležavanju 50 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu.      

OSIGURANjE
Srbija i Slovenija potpisale su u utorak sporazum o socijalnom osiguranju, čime se stvaraju uslovi za ostvarivanje prava na penziju građana Srbije koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji. Sporazum su na Brdu kod Kranja potpisali resorni ministri dveju zemalja, Rasim Ljajić i Ivan Svetlik.

MANJE SE TRGUJE
OD januara do jula 2009. srpsko-slovenačka trgovina je opala 38,5 odsto, na 432,2 miliona dolara. Srpski izvoz je vredeo 180,6 miliona dolara - 44,2 odsto manje nego u istom periodu lane. Uvoz iz Slovenije je smanjen 33,5 odsto, prema istom periodu prošle godine, na 251,6 miliona dolara. Deficit Srbije je 71 milion dolara.
Slovenija je lane u ukupnom srpskom izvozu zauzela šesto mesto, a u uvozu deseto. Slovenija je dosad uložila u srpsku privredu oko 1,2 milijarde evra. (V. Mt.)

SRPSKI POSLOVNI KLUB
U UTORAK je otvoren i Srpski poslovni klub u Ljubljani, koji treba da bude značajna podrška srpskim privrednicima u Sloveniji.
Prvi čovek PKS Miloš Bugarin naglasio je da je sada glavni zadatak oživeti trgovinsku razmenu, ali i obezbediti što bolji tretman naših firmi i robe na slovenačkom tržištu:
- Nismo zadovoljni količinom i prisustvom srpskih artikala na rafovima u slovenačkim prodavnicama. Naš je interes da i srpski privrednici budu što više prisutni ovde i približe se broju od 400, koliko kompanija iz Slovenije trenutno radi u Srbiji.