MOKRA GORA - U Mokroj Gori je potpisan memorandum o izgradnji dalekovoda 35 kilovolti Kremna-Mokra Gora, trafo-stanice 35/10 kilovolti i mini-hidroelektrane Kršanje-Beli Rzav.
Memorandum su danas potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, gradonačelnik Užica Jovan Marković, direktor "Elektrosrbije" Kraljevo Slobodan Mihajlović i direktor Parka prirode "Mokra Gora" Emir Kusturica.
Novi dalekovod i trafo stanica treba da omoguće kvalitetno napajanje električnom energijom Mokroj Gori koja je zbog Šarganske osmice, Drvengrada i parka prirode turistička destinacija sa sve većim brojem posetilaca, rečeno je danas na Mećavniku gde je potpisan memorandum.
Mini hidroelektrana Kršanje-Beli Rzav u potpunosti se uklapa u Zelenu knjigu EPS-a i razvoj obnovljivih izvora energije.
"Ona spada u domen malih hidroelektrana i pripada obnovljivim izvorima energije i ovakve elektrane su veoma atraktivni projekti koji vrlo lako nalaze svoje investitore", rekao je direktor EPS-a Dragomir Marković.
On je dodao da su ovakve elektrane male snage od 200-300 kilovata i da je za hidroelektranu na reci Beli Rzav u Mokroj Gori Institut "Jaroslav Černi" ponudio da besplatno uradi projektnu dokumentaciju.
Na osnovu ove dokumentacije znaće se koliko će hidroelektrana koštati, kazao je Marković i dodao da se cene gradnje po megavatu instalisane snage elektrana kreću od 2 do 2,5 miliona evra.
Direktor Parka prirode Emir Kusturica istakao je danas razumevanje države Srbije za ideje o gradnji mini elektrane i poboljšanje elektro infrastrukture u Mokroj Gori.
Gradonačelnik Užica Jovan Marković rekao je da razvoj Kremana, Tare i Mokre Gore jeste strateški važno za Užice i regiju, razvoj infrastrukture, jer se stiču uslovi za dalja ulaganja u turizam, a samim tim i poboljšanje uslova života ljudi na ovom području.
Pored memoranduma u Mokroj Gori EPS je danas potpisao sa opštinom Čajetina protokol o gradnji Naučno-istraživačkog centra na Zlatiboru, a juče sa Gradom Užice memorandum o realizaciji elektrane koja bi kao pogon za proizvodnju struje koristila komunalni otpad na deponiji "Duboko".