DA strpljivi turisti uvek prođu najjeftinije pokazuju i najave iz velikih turističkih mesta Srbije - od 1. septembra cene će biti niže 20 odsto. I u Turističkoj organizaciji Srbije kažu da na kraju svake letnje sezone u popularnim turističkim centrima cene padaju, pa da i ove godine očekuju isto.
- Cene će na Zlatiboru od 1. septembra biti niže za petinu - potvrđuje i Jovan Pavlović, iz Turističke organizacije „Zlatibor“. - Neki će spustiti više, neki manje, ali u proseku će to biti 20 odsto.
Od septembra će na Zlatiboru moći da se pronađe polupansion već od 1.900 dinara u, recimo, „Palisadu“. Krevet u privatnom smeštaju može da se nađe već od pet evra.
Slično razmišljaju i u Sokobanji. Niže cene posle špica sezone najavili su još na Sajmu turizma, a prva je u sniženje krenula „Banjica“.
- Od 29. avgusta su cene niže za individualne goste do 10 odsto, a za grupe i 20 odsto - kaže Predrag Stojanović, direktor specijalne bolnice „Banjica“. - Takođe, penzioneri dobijaju gratis lečenje, preglede i terapije. Tako će polupansion u dvokrevetnoj sobi biti 1.685 dinara.
U Vrnjačkoj Banji ne treba očekivati sniženje cena, jer hotelijeri smatraju da su cene ionako niske.
- Hotelijeri kažu da oni uopšte nisu podizali cene od prošle godine i da, zasada, nemaju nameru ni da ih spuštaju - kaže Goran Karavesović, iz TO Vrnjačka Banja. - Uostalom, mnogi daju mnogobrojne popuste kao što je plati tri dana, a ostani pet.
Pun pansion u hotelu „Fontana“ je, recimo, 1.800 dinara, a cena nije promenjena od lane.