Tačno pre godinu dana, kada je ova vlada počela da radi, započela je i izgradnja ovog puta. Velika je simbolika u tome i veliko zadovoljstvo da godišnjicu obeležimo na ovaj način - puštanjem u saobraćaj deonice Koridora 10 za koju smo obećali da će biti gotova do 7. jula.
To je u utorak, u prisustvu ministara, predstavnika lokalne samouprave i graditelja, između ostalog, rekao premijer Srbije Mirko Cvetković, prilikom svečanog otvaranja deonice puta na Koridoru 10, od graničnog prelaza s Makedonijom do Levosoja. On je dodao da je završen 21 kilometar puta, ali da već u avgustu počinju radovi na novih 50 kilometara Koridora 10:
- Za to je već obezbeđen novac. Dosad smo radove finansirali iz budžeta, a u narednom periodu ćemo finansiranje kombinovati s kreditima koje ćemo uzeti od Svetske banke. Ono što još mogu da istaknem kao veliki uspeh Vlade jeste da smo uspeli putarima da vratimo dug od 21,5 milijardi dinara. Još im dugujemo osam milijardi, ali smo i za to obezbedili novac iz kredita, koji bi trebalo da bude ratifikovan na jednoj od narednih sednica Vlade.
Premijer je potom obišao deonicu puta dugu 21 kilometar, čija je izgradnja koštala 13,1 milion evra, a o detaljima izgradnje informisao ga je državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Aleksandar Cvetanović. On je podsetio da je Koridor 10 kroz Srbiju dugačak ukupno 835 kilometara, a da je ostalo da se izgradi još 300 kilometara, kao i da je ove godine, računajući ukupno ovu deonicu puta i obilaznicu oko Beograda, završeno 50 kilometara.
- Sledeća deonica u ovom delu Srbije je Levosoje - Donji Neradovac. Taj deo dugačak 16 kilometara i finansiraće ga Grčka. Za deo puta do Vladičinog Hana novac je obezbeđen od Svetske banke, a sredstva za put kroz Grdeličku klisuru daće Evropska investiciona banka. Za njegov nastavak do Leskovca, opet su uzeta sredstva od Svetske banke - objasnio je Cvetković.
Premijer Mirko Cvetković obišao je i radove na graničnom prelazu Preševo. Prema najavama izvođača radova „Puteva Užice“, posao bi trebalo da bude gotov do 15. avgusta. Izgradnja prelaza Preševo koštaće 500 miliona dinara.

ŽELEZNICA
PREMIJER je naglasio da je i železnica sastavni deo Koridora 10: - To je naš sledeći zadatak za koji moramo ozbiljno da se pripremimo. Rekonstrukcija pruge uopšte nije jednostavan posao. Ali, i za to ćemo izdvojiti značajna sredstva.

ROKOVI
RADOVI na puštenoj deonici puta vredni su tri milijarde dinara. Prema najavama izvođača radova, ova deonica će kompletno biti završena sledeće godine, a ceo Koridor 10 kroz Srbiju u naredne tri godine.

UDARNIČKI
PREDUZEĆE za puteve „Beograd“ i „Putevi Užice“ zajedno su gradili ovu deonicu. Za godinu dana napravili su sedam mostova, 55 objekata, šest kilometara kišne i drenažne kanalizacije.
Ugrađeno je 10.000 kubika betona, 90.000 tona asfalta i milion kubika drugog materijala. Po 15 sati dnevno konstantno je radilo 200 radnika.

KAO NA SEDNICI VLADE
U JEDNOM trenutku, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić našalio se da bi tu na putu mogla da se održi i sednica Vlade. Na čelu s premijerom na otvaranju deonice bili su i ministri Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Svetozar Čiplić, Slobodan Milosavljević, Milan Marković, Verica Kalanović, Jasna Matić, Petar Škundrić i Sulejman Ugljanin.

ŠENGEN
PREMIJER Mirko Cvetković podsetio je da je veoma zadovoljan što je njegova vlada uspela da izdejstvuje ukidanje viznog režima za građane Srbije i stavljanje na takozvanu „belu šengen listu“. Poboljšali smo imidž naše zemlje. Za nas više nema zatvorenih vrata. Razgovaramo i dogovaramo se i sa Rusijom i sa Amerikom podjednako - zaključio je Cvetković.