SVEGA mesec dana posle obelodanjivanja gubitka od osam milijardi dinara, Upravni odbor i Skupština akcionara Naftne industrije Srbije u utorak će razmatrati i poništavanje odluke ranije Skupštine akcionara o raspoređivanju dobiti iz 2006. i 2007. godine od skoro osam milijardi dinara - saznaju "Novosti".
Prethodna Skupština akcionara, koja je zasedala 29. januara, svega nekoliko dana pre zvaničnog "Gaspromnjeftovog" preuzimanja, odlučila je da se sa ranijom dobiti "ispeglaju" dugovi državnih preduzeća prema NIS i tako smanji nivo duga države prema NIS. Kako će se oko ove odluke dogovoriti ruski i srpski članovi UO nije poznato, ali se predlog poništavanja zasniva na međudržavnom sporazumu Rusije i Srbije i ugovoru o prodaji akcija NIS.
- Srbija je garantovala da od 24. decembra 2008. godine do dana prenosa akcija neće isplaćivati dividende, a donošenjem odluke o pokriću gubitaka preko dividendi prekršen je ugovor - jedno je od obrazloženja za poništavanje odluke bivše Skupštine.
Kakva će biti dalja sudbina osam milijardi dinara neraspoređene dobiti, odnosno dugova javnih preduzeća, biće glavna tema rasprave u utorak.
Dodatni "začin" sednici UO biće i poništavanje odluke Skupštine akcionara od 30. decembra prošle godine o raspoređivanju dobiti za 2008. godinu. Revizorska kuća KMPG, koju je angažovalo ranije poslovodstvo, utvrdila je da je NIS u prošloj godini zabeležio minus od osam milijardi dinara, pa je sporna i ideja o raspoređivanju dobiti.
Iako je jedna od tačaka dnevnog reda i usvajanje izbora vanrednog revizora kojeg predlaže Vlada Srbije, ni u ponedeljak nije bilo poznato da li će i koga Vlada predložiti.
Članovi UO trebalo bi da podrže i zakazivanje vanredne sednice Skupštine akcionara za 16. jul, a trebalo bi da bude usvojeno i potpisivanje ugovora između NIS i "Gaspromnjefta" o nabavci 240.000 tona nafte. Ovaj ugovor odnosi se na nabavku sibirske nafte od jula do decembra ove godine.

DVOR U SREDU
PUNJENJE gasom Banatskog Dvora počeće u sredu. Prema ranijim najavama, ove količine gasa obezbediće ruski "Gasprom", sa kojim će "Srbijagas" uskoro potpisati i ugovor o osnivanju zajedničke kompanije koja će Banatski Dvor "dovesti" do kapaciteta od 800 miliona kubika gasa.
Detalje oko dnevnih količina gasa, kao i vrednosti tog energenta koji će se utiskivati tokom leta, Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa", u ponedeljak nije želeo da obelodani.

UKUPNI DUG
31 MILIJARDA dinara je ukupni dug domaćih, i privatnih i državnih preduzeća, Naftnoj industriji Srbije, koji će novi vlasnici sigurno pokušati u najkraćem roku da naplate.