MENADŽMENT nacionalnog avio-prevoznika doneo je odluku da se istovremeno sa nabavkom nove flote, podmlađivanjem svih struktura zaposlenih, a posebno stjuardesa i stjuarda, promeni i naziv kompanije. Tako će „Jat ervejz“ najverovatnije biti zamenjen sa „Er Serbija“ ili „Serbija erlajns“, „Serbija ervejz“...
Prema rečima v. d. generalnog direktora „Jata“ Saše Vlaisavljevića, veliki je pritisak javnosti i putnika da se u naziv nacionalnog avio-prevoznika uvrsti ime naše zemlje. Dogovoreno je da se naziv kompanije promeni dolaskom prvih novih aviona, koji se očekuju u proleće naredne godine. Svaka nova letelica nosiće ime jednog grada u Srbiji.
Konkurs za novi identitet „Jata“ trebalo bi da bude raspisan na proleće 2010. Promeniće se logo i kompletna dokumentacija. Procena je da će novi identitet koštati „Jat“ oko 250.000 evra, ali, kažu u nacionalnoj avio-kompaniji, to je neminovnost koju je menadžment odlagao. Sadašnji vizuelni identitet „Jata“, koji je „koštao“ oko pola miliona evra, datira iz 2003. godine.
Na sednici Upravnog odbora „Jata“, koja će biti održana u petak, biće usvojena nova sistematizacija i organizacija radnih mesta sa 1.200 zaposlenih. Biće imenovana i tročlana komisija koju će UO ovlastiti da otpočne pregovore u vezi sa nabavkom nove flote. Komisiju će, kako saznajemo, voditi potpredsednik UO kapetan instruktor Nenad Petrović.
Očekuje se da će na predstojećem aeromitingu u Buržeu (Francuska), koji se održava od 15. do 21. juna, komisija „Jata“ postići i konkretne dogovore oko nove flote. Za početak u planu je zamena tri stara aviona tipa ATR novim, tišim, bržim i ekonomičnijim avionima tipa „ATR 72-500“.
Inače, od ponedeljka je u saobraćaju i prvi kompletno obnovljen avion „boing 737-300“ sa potpuno novim enterijerom.