Vlada Srbije u četvrtak usvojila uredbe koje omogućavaju primenu mera Vlade za sprečavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize. Tačnije, utvrđena su jasna pravila ko i na koji način može doći do novca potrebnog za poslovanje u ovoj teškoj godini. Takođe, određena je i procedura, koje će se pridržavati sve poslovne banke preko kojih će se građanima odobravati povoljni potrošački krediti za kupovinu domaćih trajnih potrošnih dobara. Podnošenje prvih zahteva započeće verovatno u drugoj polovini februara.
Ukupan iznos kredita koji će se odobravati u ovom paketu mera iznosi 122 milijarde dinara.
Čini se da je među privrednicima najveće interesovanje za kratkoročne kredite kojim će se pomoći održanje likvidnosti i finansiranje trajnih obrtnih sredstava. Za ovaj program Vlada Srbije izdvojila je iz budžeta dve milijarde dinara, dok će poslovne banke učestvovati čak sa 40 milijardi dinara. U ovim slučajevima, propisano je da kamatna stopa iznosi najviše 5,5 odsto godišnje, kao i da kredit bude vraćen nakon godinu dana. Država, međutim, ne isključuje mogućnost refinansiranja odobrene pozajmice.
Maksimalni iznos kredita koji će biti odobravan firmama svih veličina i delatnosti (izuzev onim koje se bave igrama na sreću) biće dva miliona evra, dok će preduzetnik moći da računa na povoljnu pozajmicu u iznosu od 20.000 evra.
Kratkoročni krediti, koje će Fond za razvoj obezbeđivati 30 odsto, a poslovne banke preostalih 70 odsto (od čega 75 odsto plasmana garantuje Garancijski fond), moći će da koriste, takođe, svi privredni subjekti za investicije. Ukupan iznos kredita je oko 17 milijardi dinara. Predviđeno je da kamatna stopa bude maksimum šest odsto, a rok otplate od 3 do pet godina uz grejs period od 6 do 12 meseci.
Utvrđeni su i uslovi pod kojim će građani u ovoj godini moći da podižu potrošačke kredite ili da uzimaju trajna potrošna dobra domaće industrije. Za ovu namenu država je izdvojila milijardu dinara, što će biti dovoljno da poslovne banke kreditiraju, uz subvencionisane kamate, pozajmice vredne 20 milijardi dinara. U prvoj fazi građani će moći da kupuju automobil “punto”, poljoprivrednu mehanizaciju, nameštaj i podne obloge, kao i belu tehniku domaćih proizvođača. U drugoj fazi spisak će biti proširen, jer se računa da u Srbiji ima oko 25.ooo proizvoda koji spadaju u grupu “domaćih trajnih potrošnih dobara”.
Subvencionisane pozajmice će u ukupnom obimu sa 50 odsto biti namenjene izvoznicima, a moći će da ih koriste isključivo firme koje u vreme trajanja kreditne obaveze ne otpuštaju radnike.


ZA INVESTICIJE
Uslovi:
* Kamatna stopa oko 6 odsto
* Rok otplate od 3 do 5 godina, uz grejs period do 12 meseci

Iznosi kredita:
Preduzetnička radnja: do 30.000 evra
Malo preduzeće (do 50 zaposlenih): do 200.000 evra
Srednje preduzeće (do 250 zaposlenih): do 1.500.000 evra
Veliko preduzeće (više od 250 zaposlenih): do 4.000.000 evra

ZA LIKVIDNOST
Uslovi:
* kamatna stopa do 5,5 odsto godišnje
* rok otplate do 12 meseci

Iznosi kredita:
Preduzetnička radnja: do 20.000 evra
Malo preduzeće (do 50 zaposlenih): do 50.000 evra
Srednje preduzeće (do 250 zaposlenih): do 500.000 evra
Veliko preduzeće (više od 250 zaposlenih): do 2.000.000 evra

POTROŠAČKE POZAJMICE
Uslovi:

* Kamatna stopa 4,5 odsto za automobile
* Za ostale proizvode do 6 odsto
* Rok otplate od 5 do 7 godina za automobile
* Do pet godina za ostale proizvode
* Na kredit dostupna roba domaćeg porekla:
* Automobili proizvedeni u Kragujevcu
* Poljoprivredna mehanizacija
* Nameštaj i podne obloge
* Bela tehnika

* * *

PODRŠKA “JATU”
VLADA Srbije usvojila je program podrške “Jat ervejzu” u iznosu od 10 miliona evra. Pet miliona evra biće odobreno za investicije, a ostalih pet za dobrovoljni socijalni program. To znači da će svaki radnik koji bude želeo da ode iz kompanije, moći da računa na 300 evra po godini staža.
Kako je naveo Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade, ta sredstva “Jatu” su odobrena kao pozajmica koju to javno preduzeće mora da vrati do 31. decembra 2009. godine, a zalog za taj zajam biće imovina “Jata”.
- Kada se sprovede dobrovoljni socijalni program, vlada će tom javnom preduzeću dati garanciju za nabavku četiri aviona na lizing, koji će biti korišćeni za regionalni saobraćaj - rekao je Dinkić.
Putarina za strana vozila koja prolaze kroz Srbiju biće jeftinija 28 odsto, dok za domaća nije poskupela, kako se očekivalo. Nije precizirano kada će novi cenovnik stupiti na snagu.
Na sednici Vlada je usvojila i akcioni plan za izgradnju infrastrukture. Od ukupno 472 miliona evra koliko će se uložiti u Koridor 10, 130 miliona obezbediće se iz budžeta, a ostatak iz međunarodnih kredita - najavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.
- U ovoj godini izgradićemo oko 100 kilometara na drumskom Koridoru 10 - ističe Mrkonjić. - Kredite očekujemo u drugoj polovini godine.
Od februara počinje gradnja 20 kilometara autoputa u Vojvodini, zatim 21 kilometar od Preševa do Levosoja, kao i pet kilometara obilaznice oko Beograda.
Što se železnice tiče, radi se obnova pruga na Koridoru 10 i to Batajnica - Golubinci, Jovac - Ćuprija i elektrifikacija od Ćele-kule do Staničenja. Za ove radove obezbeđen je kredit. Nastavljaju se radovi i u Prokopu, za šta će država iz budžeta izdvojiti 30 miliona evra.     

AKCIZE PO DOGOVORU
VLADA je usvojila Predlog izmena zakona o akcizama, koji je predložilo Ministarstvo finansija.
Predlog je usvojen u obliku kako je dogovoren sa Duvanskom industrijom i kao takav biće prosleđen Skupštini na razmatranje. Predlog, koji je prethodno dogovoren između Vlade i Duvanske industrije, predviđao je da proporcionalna stopa koja bi se zaračunavala na maloprodajnu cenu iznosi 35 odsto, dok bi fiksni iznos akcize po paklici cigareta iznosio 11 dinara. Umesto toga, poslanici su usvojili amandman poslanika SPS, po kojem je proporcionalna stopa 38 odsto, a fiksni iznos 8,92 dinara po paklici.
M. V.