Intenzivirani su pregovori rukovodstva EPS s predstavnicima elektroenergetskih kompanija zemalja u okruženju o početku izgradnje “Đerdapa 3”, treće hidroelektrane na Dunavu koja bi Srbiju učinila jednom od najmoćnijih energetskih sila na Balkanu - saznaju “Novosti”.
Pošto će Srbiji već 2012. godine nedostajati struja, uz već dve postojeće protočne hidroelektrane “Đerdap 1” i “Đerdap 2”, izgradnja reverzibilne HE “Đerdap 3” (što je investicija vredna oko tri milijarde evra) postaje - sve izvesnija. Izgradnjom tog kapaciteta stekli bi se uslovi da se noćni viškovi sa ovog prostora pumpaju u akumulaciju, dok bi instalisana snaga ove HE iznosila 2.400 megavata, odnosno čak 34 odsto sadašnjih kapaciteta EPS!
- Ideja o još jednoj HE na Dunavu nije nova, budući da je beogradski “Energoprojekt” još krajem 1973. godine sačinio projekat njene izgradnje za potrebe ondašnje SFRJ - kaže naš izvor iz EPS. - Taj projekat je ponovo postao aktuelan, ali Srbija ne može sama da finansira izgradnju te hidroelektrane. Zato je, smatramo, najbolje rešenje formiranje balkanske unije za izgradnju te HE.
“Đerdap 3” bi godišnje proizvodio oko 7,6 milijardi kilovat-časova električne energije, i to isključivo noću, kada nema kupaca po adekvatnoj ceni i kada je potrošnja struje mala. Ta energija bi se iskoristila i za vraćanje vode u reverzibilno jezero, pa bi se njena snaga ponovo koristila za proizvodnju struje u periodima kada je cena najprofitabilnija. Uslove za takvo dobijanje energije, osim Srbije, ima još jedino Holandija.
Procene kazuju da bi HE “Đerdap 3” u zlatnoj rezervi mogao da ima 850 miliona kilovat-časova električne energije, pa bi naša zemlja na taj način mogla da diktira cene i dominira na tržištu struje u regionu.
Uz sve to, reverzibilna HE pruža sigurnost sistemu, jer proizvodi najplemenitiju energiju, i to u vreme kada je potrebna sistemu - u “pikovima” potrošnje. U slučaju da se ovakva elektrana izgradi, dolazi se u poziciju da se “džabe” pokupuju evropski noćni viškovi, a da se posle ta proizvedena energija iz akumulacije proda po veoma visokim cenama.

POZNATA I LOKACIJA
Po idejnom projektu, ”Đerdap 3” bi trebalo da se nalazi nedaleko od Golupca, na lokacijama Pesača, Brodica i Železnički potok. Optimalni odnos između utrošene, malo vredne, i proizvedene, kvalitetne energije, kao i neograničene količine vode za ispumpavanje, svrstali bi ovu elektranu u - najatraktivnije i najrentabilnije objekte te vrste u Evropi.