Premijer Rusije Vladimir Putin usaglasio je u petak sa šefovima velikih evropskih gasnih kompanija osnivanje konzorcijuma, koji bi trebalo da od Rusije preuzme tehnički gas i preda ga Ukrajini.
Izvori u ruskoj delegaciji kažu da je u susretu Putina sa šefovima "Enija", "Gas de Fransa", i "Eon rurgasa", ruska inicijativa o stvaranju konzorcijuma dobila podršku.
Predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev, izjavio je da predsednik Ukrajine, Viktor Juščenko, nije odgovorio na predlog da se stvori konzorcijum koji bi pomogao da se obezbedi tranzit ruskog gasa, "mada njegovo stvaranje ne zahteva od Ukrajine momentalno plaćanje".
Prema njegovim rečima, stvaranje konzorcijuma će omogućiti da se odmah razreši problem sa gasom.
Zamenik šefa sekretarijata predsednika Ukrajine, Roman Besmertni, izjavio je na konferenciji za štampu u Kijevu da ideja o konzorcijumu nije aktuelna.
Putin je ranije kazao da bi Ukrajina za tehnološki gas neophodan za tranzit gasa trebalo da izdvoji 730 miliona dolara u prvom tromesečju ove godine. Prema prvim proračunima, na osnovu te cene i podataka Ukrajine o tome koliko gasa je potrebno, evropski konzorcijum bi za januar platio 162 miliona dolara, a za februar i mart po 270 miliona dolara. To je ukupno 702 miliona dolara do kraja marta.
Inače, do kasno u petak nije bilo poznato ko će predvoditi našu državnu delegaciju u subotu na energetskom samitu u Moskvi. Tokom dana, spekulisalo se da će Srbiju predvoditi premijer Mirko Cvetković, ali to nije i definitivno potvrđeno u Nemanjinoj 11. Prema našim informacijama, ni odlazak Borisa Tadića u Moskvu u petak nije bio u planu. Ministar energetike Petar Škundrić potvrdio je na konferenciji za medije da će u subotu u Moskvi, sigurno, biti on i Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".
U subotu će se u Kremlju sastati i ruski premijer Vladimir Putin i njegova ukrajinska koleginica Julija Timošenko. Očekuje se da bi tokom tog susreta moglo da dođe do presudnog kompromisa između Moskve i Kijeva, koji bi doprineo da gas što pre poteče ka evropskim potrošačima.
- Vlada Srbije učiniće sve da obezbedi minimalne količine gasa, ukoliko se do 24. januara ne reši spor Ukrajine i Rusije - rekao je u petak Petar Škundrić. - Za sada ćemo koristiti mazut i ostale potencijale kojima raspolažemo.
Ministar je podsetio da, za sada, Srbija ima ugovorene isporuke gasa do 24. januara, a računalo se da će dotle spor Ukrajine i Rusije biti rešen.
Ovih dana u Srbiju dnevno iz Mađarke i Nemačke stiže 4,7 miliona kubnih metara gasa, a iz domaće proizvodnje milion kubika, što je dovoljno za snabdevanje toplana, domaćinstava i prioritetnih potrošača.
- U toku su tehnički i komercijalni pregovori da dobijamo još po dva miliona kubika gasa dnevno iz Austrije, koje bismo isporučivali industrijskim potrošačima - kaže za "Novosti" Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa". - Tek u ponedeljak tačno ćemo znati da li će nam stizati te količine gasa ili ne.

GUBICI 3,8 MILIJARDI
SRPSKA privreda je zbog gasne krize između Rusije i Ukrajine, za osam radnih dana, izgubila 3,8 milijardi dinara - saopštila je u petak Unija poslodavaca Srbije, kojoj se javilo 59 kompanija koje su redukovale, ili u potpunosti obustavile proizvodnju zbog nestašice gasa.

STRUJA
ELEKTROENERGETSKI sistem Srbije je i u petak bio stabilan. Potrošnja struje u Srbiji bila je oko 142 miliona kilovat-časova, što je za 14 miliona kilovata manje nego pre nekoliko dana, kada je ostvaren rekord od čak 155,5 miliona kilovat-časova.
Proizvodni i distributivni deo radi bez problema, a pojedina isključenja struje su posledica nekih manjih lokalnih kvarova.

"GASPROM" I ITALIJANSKI "ENI" O GASOVODU
UBRZAN "JUŽNI TOK"


RUSKI "Gasprom" i italijanski "Eni" dogovorili su se u petak u Moskvi da ubrzaju realizaaciju "Južnog toka". Na ubrzanje gradnje gasovoda uticala je sadašnja gasna blokada u Ukrajini, zbog koje "Gasprom" svakodnevno gubi više od sto miliona dolara.
Predsednik "Gasproma" Aleksej Miler i predsednik "Eni" Paolo Skaroni složili su se da treba požuriti sa gradnjom "Južnog toka", jer će se na taj način stvoriti još jedna mogućnost dotoka gasa u Evropu. Da bi se stvarno ubrzao posao na realizaciji projekta, formirana je posebna radna grupa, koja se u petak i sastala.
U Moskvi su uvideli da ne mogu više da čekaju. "Gasprom" će, najverovatnije, za gradnju "Južnog toka" dobiti povoljan kredit od ruske države. Gasovod bi trebalo da prođe ispod Crnog mora, dužinom od 900 kilometara, na maksimalnoj dubini od 2.000 metara. (B. V.)

SERGEJ KUPRIJANOV, GLAVNI PORTPAROL "GASPROMA", ZA "NOVOSTI" O TRANZITU GASA
RUSKA SLAVINA OTVORENA


"GASPROM" je spreman da isporuči gas evropskim potrošačima momentalno i svakog minuta - kaže za "Novosti" Sergej Kuprijanov, glavni portparol ruske energetske kompanije.
* Gde je prepreka da gas
stigne do potrošača u Srbiji i Evropi?
- U ukrajinskoj glavnoj mernogasnoj stanici u Sudži, kroz koju prolazi glavni gasovod ka Evropi, "slavina" je sa ruske strane otvorena i gasovod je pod pritiskom. Gas će ponovo poteći ka Evropi čim se otvori i sa ukrajinske strane. Kada će se to dogoditi - zavisi od političke odluke koju mora da donese ukrajinska vlada. Iz naše perspektive, evropski korisnici ne smeju biti korišćeni kao taoci vlade Ukrajine, koja je tranzitna zemlja u čistoj komercijalnoj diskusiji o uslovima pod kojima će "Gasprom" snabdevati Ukrajinu.
* Da li Srbija treba da
tuži Ukrajinu?
- Neke evropske kompanije razmatraju mogućnost tužbe protiv ukrajinskog "Naftogasa". Imamo mnogo razloga da razmotrimo koje mere treba preduzeti u situaciji kada ugovorene obaveze ne mogu biti ispunjene zbog treće strane. "Gasprom" može da pokrene spor pred Sudom za arbitražu u Stokholmu koji je, prema tranzitnom ugovoru, jedini nadležan da procenjuje poštovanje ugovora. (A. MUSLIBEGOVIĆ)