SRPSKI „Delta holding“ potpisao je u sredu u Ljubljani predugovor o kupoprodaji sa slovenačkom firmom GREP, koja će u sportskom centru „Stožice“ izgraditi „Deltin“ šoping-mol na 200.000 kvadrata. Srpska kompanija u ovaj posao uložiće 242,5 miliona evra.
Predugovor o izgradnji potpisali su Uroš Ogrin iz GREP-a, generalni direktor „Delta ril estejta“ Dejan Racić, u prisustvu gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i vlasnika i predsednika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića.
Posle tri meseca intenzivnih pregovora, „Delta holding“dobio je zeleno svetlo za gradnju šoping-mola koji će se nalaziti između stadiona i sportske dvorane, u sklopu sportskog parka „Stožice“. Taj sportski park, koji će u Ljubljani biti izgrađen do 2010. godine, najznačajniji je i najveći projekat koji se u Sloveniji realizuje u ovom trenutku. Njegovom izgradnjom, Ljubljančani će, inače, konačno dobiti reprezentativan fudbalski stadion.
Kako je kazao gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, „Delta“ ulazi na velika vrata u Sloveniju.
- To puno znači, ne samo za Sloveniju koja ovim pobija teze o zatvorenosti slovenačkog tržišta, već i za „Deltu“, koja ovim projektom, do sad najvećim, ulazi u Evropsku uniju, primenjujući evropske standarde. Janković je dodao da je „Delta“, pored slovenačkog „Merkatora“ i „Tuša“, austrijskih „Supernove“, „Špara“, i drugih kompanija koje su se borile za taj projekat, dala najbolju ponudu za trgovački centar - 242,5 milona evra.
- Ljubljanski trgovački centar, koji će najverovatnije nositi i ime „Delta“, biće jedan od najmodernijih u Evropi - najavio je Dejan Racić, direktor „Delta ril estejta“. Ovaj šoping-mol, biće, inače, dva puta veći od beogradskog „Delta sitija“.
U cenu je uračunata izgradnja 250 lokala do četvrte građevinske faze. Racić je dodao da ta investicija sigurno nije kratkoročno isplativa, u roku od 10 godina, ali je veoma važna, pošto Ljubljana za „Deltu“ predstavlja strateški grad. Prema Racićevim rečima, finansijsku podršku za ovaj posao obezbediće najverovatnije Nova ljubljanska banka, mada će se taj podatak sa sigurnošću znati za sledeća dva meseca.
Prvi čovek kompanije „Delta holding“ Miroslav Mišković, prilikom potpisivanja ugovora u Ljubljani nije krio zadovoljstvo. On je kazao da je to veliki trenutak za njegovu kompaniju, jer joj je nakon tri-četiri neuspešna pokušaja uspelo da uđe na slovenačko tržište. Mišković je dodao da je „to puno želeo, a kada nešto jako želite, želje se i ostvaruju“.
Miroslav Mišković i Zoran Janković, koji su izgledali veoma zadovoljno zbog ugovorene saradnje, znaju se još iz vremena kada je Janković bio na čelu „Merkatora“. Janković je izjavio da je, iako su imali trenutke nerazumevanja, ostalo uzajamno poslovno poštovanje što potvrđuje i ovaj projekat.
Na pitanje novinara da li je „Delta“ i dalje zainteresovana da kupi deonice „Merkatora“, o čemu su spekulisali slovenački mediji, Mišković je uz osmeh odgovorio:
- „Merkator“ je svima interesantan, pa i „Delti“.

ODJEKNULO
VEST o velikom poslu u Ljubljani „optrčala“ je celu Sloveniju odmah nakon potpisivanja. Posle nekoliko dana pisanja o dolasku „Delte“ na slovenačko tržište i ulasku „najbogatijeg Srbina“ u ovu nekadašnju jugoslovensku republiku, mediji su na sva zvona oglasili da su se spekulacije potvrdile i prerasle u posao. U najveću investiciju u Sloveniji.

ZORAN JANKOVIĆ ZA „NOVOSTI“
NA NAJBOLJEM MESTU

- OVO je veliki i ogroman posao! Veoma sam zadovoljan što sam sa gospodinom Miškovićem potpisao ovako značajan ugovor. Nekada smo nas dvojica, dok sam bio direktor „Merkatora“, bili veliki konkurenti. Danas smo na zajedničkom projektu - rekao je za „Novosti“ Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane. - Mislili smo da autoput ide u jednom smeru. Sada vidimo da autoput ide u oba pravca. „Delti“ smo dali najbolju lokaciju u Ljubljani. Na to sam ponosan, kao i na činjenicu da „Delta“ preko Ljubljane ulazi direktno u Evropsku uniju.