INFLACIJA je u prva četiri meseca ove godine dostigla 3,9 odsto, što je dvostruko više od projektovane mesečne stope. Ako bi se ovaj tempo održao, inflacija u ovoj godini bila bi dvostruko veća od planirane - ukazuju analitičari. Projektovani rast cena za 2008. godinu je šest odsto, što pretpostavlja prosečan mesečni rast od 0,5 odsto.
Od početka godine i troškovi života su nekoliko puta brže rasli nego u istom periodu lane. Zaključno sa aprilom, troškovi su povećani 4,9 odsto, odnosno čak pet puta više nego u istom periodu 2007. godine. A, izdaci za ishranu najviše su uticali na rast troškova života, što se i te kako vidi u samoposlugama i prodavnicama.
Industrijski proizvodi u ovom periodu poskupeli su za šest odsto, što takođe u poređenju sa prethodnom godinom predstavlja značajno ubrzanje. Na rast cena u ovom periodu uglavnom su uticala poskupljenja sirove nafte i hrane, gde zelena pijaca drži primat sa 17,7 odsto.
Od 3,1 odsto do 25,9 odsto poskupeli su stalno i sezonsko povrće i voće, pšenično brašno, hleb, jestivo ulje, testenina, sveže meso, razne vrste kobasica, prerađeno mleko, biljne masti, bombone, kafa, bezalkoholna pića, sredstva za ličnu higijenu...
Poskupela su tečna goriva, građevinski meterijal, bicikli, odeća, nakit.
Najmanje dejstvo na ukupni procenat poskupljenja imale su cene pića, koje su ipak skočile, ali "svega" 4,4 odsto. Cene duvana nisu menjane u ovom periodu.

GREJANJE I VODA
U OVOM periodu povećane su i pojedine cene komunalno -stambenih usluga. Tako je u januaru povećana cena centralnog grejanja za 0,5 odsto, u februaru vode, a u martu otpadne vode za po 0,1 odsto. Statističari su u martu registrovali i rast cena električne energije za domaćinstva od 3,5 odsto. Prošlog meseca u pojedinim mestima zabeleženo je povećanje pretplatne mesečne karte za gradski prevoz.