CENA goriva na pumpama u Srbiji od subote bi mogla da bude veća od šest do sedam dinara po litru - saznaju “Novosti”.
Prema nezvaničnim informacijama o kretanjima nafte i kursa dolara u ponedeljak, procenat poskupljenja dostigao je 11,5 odsto.
- U slučaju da narednih dana ne dođe do većih oscilacija cena nafte, litar motornih goriva bi koštao čak 107,5 dinara, evrodizel 102,4, a dizel D2 mogao bi da košta i 93,60 dinara - objašnjeno nam je u jednoj od vodećih kompanija koja se bavi prometom nafte i derivata.
Ipak, udar oktana sačekaće četvrtak, kada Ministarstvo energetike radi presek cena nafte u poslednjih 15 dana, pa samo eventualni pad “crnog zlata” može da umanji procenat poskupljenja. Posle urađenog preseka neophodno je odobrenje ministarstava trgovine i finansija, a potom da novi cenovnik bude objavljen u “Službenom glasniku”.
Dosadašnja dinamika podrazumevala je presek od četvrtka i promenu cena od subote ujutru. Moguće je, ipak, kao što se desilo krajem marta, da resor finansija odloži svoju saglasnost na sedam dana i nakratko “spreči” najveću cenu benzina od kada se primenjuje uredba. Ako budu poštovani svi propisi i ne dođe do intervencije države, ovo poskupljenje derivata će, međutim, svakako doći na red.
Niko od nadležnih u ministarstvima u ponedeljak nije mogao da prognozira šta će se desiti posle četvrtka i da li će država eventualno pribeći smanjenju akciza na derivate. Naime, ovu meru koriste gotovo sve zemlje regiona da bi ublažile inflatorne udare preko benzina. Kod nas, od kraja februara, u svaki litar motornog benzina ugrađena je akciza od 35,91 dinar, a na litar dizela 19,10 dinara.