Italijanska grupa "Čikolela", najveći proizvođač cveća u Evropi, koja ima svoje kompanije i u Holandiji investiraće u Srbiji. Planirana je izgradnja plastenika za proizvodnju ruža koji bi koristili toplotnu energiju termoelektrane u Obrenovcu, ali i savremenog distributivnog centra za plasman cveća proizvođača iz Srbije u zemlje Evropske unije i Rusiju.
Vinčenco Čikolela, predsednik grupe, kaže da je "Čikolela" razvila poseban sistem zagrevanja plastenika toplom vodom koju kao nusproizvod stvaraju termoelektrane i koja se nepovratno gubi, a ako se ispušta u vodotokove, šteti životnoj sredini.
- Najveća tema za sve one koji se bave plasteničkom proizvodnjom jeste upravo pitanje energije za zagrevanje, pošto cena zagrevanja povećava cenu proizvodnje i za više od 30 odsto - istakao je Čikolela. - Model koji želimo da primenimo u Srbiji već se izvanredno pokazao u Italiji i Bugarskoj, pored elektrane u Staroj Zagori.
Zahvaljujući ovom sistemu, dodao je Čikolela, ova grupa zapošljava 2.000 ljudi, ostvaruje godišnji promet veći od 500 miliona evra i jedina je "cvećarska" kompanija koja se kotira na berzi u Milanu.
- Planiramo da iskustva prenesemo u Srbiju i da sagradimo plastenike na 100 hektara - najavljuje Čikolela. - Uz proizvodnju, potreban nam je i distributivni centar, koji smo spremni da izgradimo. Kroz njega bi, uz naše proizvode, plasirali i cveće proizvođača iz Srbije, i to, pre svega, u zemlje Balkana, ali i u Evropsku uniju i Rusiju. Ovaj centar doneo bi proizvođačima u Srbiji pravo tržište i obezbedio bi im mogućnost da pravovremeno plasiraju svoje proizvode.

IZVOZ
GLAVNI problem na koji su ukazali naši proizvođači cveća su standardi u proizvodnji. Da bismo uspeli u izvozu, naše cveće treba da se prilagodi izgledom, veličinom i merama koje propisuje evropsko tržište.