BAJINA BAŠTA - Hidroenergetski potencijal Srbije znatno bi se uvećao ako bi se ostvarila ideja o kupovini HE "Višegrad“ na Drini, čija je snaga tri agregata 315 megavata.
Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević, na konvenciji DSS-NS u Bajinoj Bašti, rekao je da u Elektroprivredi Srbije ozbiljno razmatraju ne samo kupovinu HE "Višegrad“, već je u planu sa Republikom Srpskom završetak zajedničke gradnje HE "Buk Bijela“.
Ovaj energetski objekat na Drini kod Srbinja, snage je 175 megavata, sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od milijardu i 345 miliona kilovat-časova električne energije. Od 1957. godine, kada su započete pripreme za gradnju, do sada je, za studije, eleborate i radove na hidroenergetskom sistemu "Buk Bijela“ utrošeno oko 30 miliona evra.
U narednoj godini EPS planira i velika ulaganja u
revitalizaciju i rekonstrukciju mašina i opreme u „Drinsko-limskim hidroelektranama“.
- Za rekonstrukciju sva četiri bloka HE "Bajina Bašta“ utrošiće se 46 miliona evra, a za radove na HE "Međuvršje“ planirano je 13 miliona evra - rekao je Đorđević i dodao da će se za izgradnju petog agregata na HE "Bajina Bašta“ izdvojiti dodatnih 17 milioina evra. Time će kapacitet ove elektrane sa 360 biti povećan za novih 60 megavata.