Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović primila je danas u prvu posetu novu ambasadorku Kine u Beogradu Čen Bo, sa kojom je razgovarala o saradnji Srbije i Kine na realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Mihajlovićeva je istakla da je vrednost projekata sa Kinom koji su u toku veća od milijarde evra, te da su planirani projekti vredni četiri milijarde evra.

Srbija i Kina odlično sarađuju, pre svega zahvaljujući prijateljstvu i dobrim odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Vrednost projekata koje zajednički realizujemo iznosi više od pet milijardi evra. Radimo zajedno na izgradnji Koridora 11, obilaznice oko Beograda, na proleće nas čeka početak radova na deonici Preljina-Požega, a kineske kompanije su naš pouzdan partner i na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta“, rekla je Mihajlovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: SAMIT KINA PLUS 16: Srbija ima najveći broj projekata, razgovori o Luci Beograd

Potpredsednica Vlade podsetila je i da je Srbija prva zemlja u regionu koja je sa Kinom zaključila Sporazum o strateškom partnerstvu i jedina ima Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture, na osnovu koga su Kinezi izgradili prvi most u Evropi, most Zemun-Borča.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić sa novom ambasadorkom Kine o razvoju strateškog partnerstva

Zajedno realizujemo važne infrastrukturne projekte, pre svega u drumskom i železničkom saobraćaju. Raduje nas i da smo deo inicijative ''Jedan pojas, jedan put''. Za Srbiju je važno regionalno povezivanje, kao i saradnja sa našim strateškim partnerima, a Kina je jedan od njih. Verujem da ćemo i u budućnosti imati dobru saradnju, jer je to u obostranom interesu ”, rekla je ona.

Zorana Mihajlović ,Čen Bo, Foto Tanjug

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je potpredsednici Vlade Srbije na toploj dobrodošlici i istakla da će posvećeno raditi na daljem jačanju saradnje dve zemlje i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

Mihajlović je poklonila u znak dobrodošlice novoj kineskoj ambasadorki stilizovanu vezenu minijaturu, ručni rad naših žena sa sela.

Ove poklone potpredsednica tradicionalno daruje stranim zvaničnicima u sklopu inicijative „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima“, koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED-om, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

MIHAJLOVIĆ IZGRADNjA MORAVSKOG KORIDORA MOGUĆA KRAJEM LETA

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavla je danas da, ukoliko se u narednim mesecima potpiše finansijski ugovor o finansiranju izgradnje Moravskog koridora, na toj deonici bi prvi radnici mogli da se pojave krajem leta ili na jesen.

Ministarka je gostujući na TV Prva podsetila na nedavne sastanke koje je imala u Londonu gde je razgovarala sa čelnim ljudima kompanije Behtel o načinu finansiranja Moravskog koridora u dužini od 110 kilometara, a čija je vrednost 800 miliona evra.

"Spremni smo da 'sutra', kada se potpiše ugovor o finansiranju, u narednih nekoliko meseci, sa dokumentacijom koju imamo počnemo radove i da vidimo radnike na terenu, krajem leta - jesen", rekla je Mihajlović.

Kaže da je rok za izvođenje radova na Moravskom koridoru najmanje dve i po godine.

Mihajlović je navela da očekuje da predstavnici kompanije Behtel i drugih finansijskih organizacija, kao i iz Amerike, sledeće nedelje posete Beograd gde bi kako je navela, oni trebalo da razgovaraju sa ministrom finansija, Sinišom Malim.

"Rekla bih da smo jako blizu toga da pričamo o tome kad će jednog trenutka početi radovi" kaže ministarka.

Ukazuje da se na projektno tehničkoj dokumentaciji za Moravski koridor radilo u protekle dve godine te da se za deo dokumentacije koja se tiče deonicu Južne Morave pravila potpuno nova dokumentacija.