VIŠE od dva meseca tarifiranja srpske robe koja je namenjena Kosovu i Metohiji proizvođače je koštalo oko 66 miliona evra. Proizvodi tolike vrednosti, procena je Ministarstva trgovine, nisu stigli do kupaca s druge strane administrativnih prelaza. Ukoliko bi Priština zadržala isti režim tokom čitave 2019. godine, šteta bi mogla da dostigne 400 miliona evra.

- Procene su da je vrednost robe koja iz centralne Srbije nije otišla na Kosovo, u poslednja dva meseca, od kada su jednostrano uvedene takse od 100 odsto, oko 66,2 miliona evra - kazao je za “Novosti” ministar turizma Rasim Ljajić. - Svakako, multinacionalne kompanije su i dalje nastavile da prodaju robu preko svojih filijala i pogona iz Makedonije i drugih okolnih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ - Ljajić: Šteta zbog taksi Prištine 46,1 milion evra

Srpski proizvođači su za deset meseci 2018. godine na Kosovo i Metohiju plasirali robu ukupne vrednosti 393 miliona evra, u proseku 39,3 miliona evra mesečno. U novembru je to palo na 17,2 miliona evra. Od januara do oktobra na Kosovo i Metohiju je otpremljeno hrane u vrednosti od 74 miliona evra, što je oko 7,4 miliona evra mesečno. U novembru, kada su uvedene takse, najpre deset, a kasnije i 100 odsto, plasman hrane na Kosovo i Metohiju spao je na vrednost od 3,2 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ - TEŠKA OPTUŽBA IZ PRIŠTINE: Srbija građane KiM trovala hranom, zato su uvedene takse

- Mi smo se bavili procenama. Ukoliko bi ovolike takse ostale na snazi tokom cele godine, umanjile bi bruto domaći proizvod za oko 0,7 odsto - kaže ekonomista Ivan Nikolić. - To znači da bi izostao suficit u trgovinskoj razmeni od 400 miliona evra. Reč je o tolikoj sumi. Oni su naknadno obustavili plasman i stranim kompanijama. Sada je teško proceniti kako će stvari izgledati. Lično verujem da će takse uskoro ukinuti, jer mi se čini da ima dosta pritisaka. Šteta je pričinjena, ali nije reč samo o materijalnoj šteti. Iskustvo nam je pokazalo da nastaju problemi kada se pokidaju te trgovačke veze. Neko drugi zauzme poziciju, pa nije lako vratiti se na staro mesto. Neće biti problem da se naši proizvođači vrate na sever Kosova, tamo gde je naše stanovništvo.


USKORO PADA NAMET?

MINISTAR trgovine Rasim Ljajić kaže da sve ukazuje da će Priština povući takse na robu iz centralne Srbije.

- Prištinski, odnosno kosovski uvoznici idu na sever i interesuju se za srpsku robu koju bi uvezli odmah nakon ukidanja taksa, jer oni već najavljuju da će se to dogoditi - naveo je ministar. - Prištinske institucije sada traže izlaz da ne budu poražene. Zato se i govori o tom privremenom suspendovanju i privremenom povlačenju taksa.


BERIŠA: SRBI SU NAS TROVALI HRANOM

ČLAN Alijanse za budućnost Kosova Beke Beriša optužio je Beograd da je prehrambenim proizvodima trovao Albance na kosovskoj teritoriji. Kako je rekao, to je jedan od razloga za uvođenje taksa na srpsku robu.

- Da bismo ukinuli porez, prvo moramo znati gde su nestali ljudi, i ko nas je trovao hranom - kazao je Beriša, koji tvrdi da se “radi o nekim namirnicama koje su za posledicu imale sumnjive smrti. Za njih nije bilo drugih uzroka osim hrane”.