Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava najveći događaj u svojoj istoriji - 800 godina autokefalnosti, a centralna proslava u Srbiji počeće danas svetom liturgijom u manastiru Žiča, a nastaviće se narednih dana različitim manifestacijama.

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleleksandra Vučića.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.

Sveta saborna arhijherejska liturgija će početi u devet sati, a služiće je patrijarh Irinej sa svim arhijerejima SPC, nakon čega će uslediti i kulturno umetnički program.

Liturgiji u manastiru Žiča će prisustvovati Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavanje će biti nastavljeno na Kosovu i Metohiji, u okviru kojeg će se posetiti manastiri Dečani i Pećka patrijaršija gde će 8. oktobra biti služena sveta liturgija.


Obeležavanje će se istog dana nastaviti u Beogradu, u Centru "Sava" gde će u 20.00 časova biti organizovana velika svečana akademija uz muzičko-dramski program pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Pročitajte još: Sokolica Azra raširila krila nad Žičom (FOTO)


Na svečanoj akademiji u pesmi, slici, drami, biće dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save.

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Foto Z.Jovanović


Takođe, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Jedinstvenu galeriju srpskog ikonopisa od 14. do 20. veka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i crkava u Prizrenu kao i prve srpske štampane knjige - Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

Izložene će biti i štampane knjige, zatim serija ikona iz različitih perioda, gde će moći da se vidi razvoj ikonopisa kroz istoriju Crkve, kao i tekstil, gde će osim Jefimijine pohvale, koja je urađena na svili zlatnim koncem, biti postavljene i tri vredne plaštanice, među kojima je i jedna Kralja Milutina.

Foto Z.Jovanović


Čitava izložbena postavka prožeta je, u čast jubileja, galerijom originalnih portreta patrijaraha, mitropolita i episkopa Srpske Pravoslavne Crkve.

Prva manifestacija obeležavanja ovog jubileja održana je u zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, u Mariboru, a od tada je obeležavana u eparhijama u Srbiji, a i u regionu - Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi...Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za „arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja", a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija. Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

09:17 - IRINEJ:VERNOST SVETOSAVSKOM ZAVETU OMOGUĆILA DA PREŽIVIMO

Zahvaljujući zavetu Svetoga Save koji nam je ostavio 1219. godine kada je izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, srpski narod je uspeo da preživi i pobedi sijaset iskušenja i nevolja koje su ga pratile a, kako vidimo, i danas prate naš narod, poručio je patrijarh Irinej.


Patrijarh je u poslanici povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC istakao i da je srpskom narodu u isto vreme taj zavet pomogao i da ne poklekne.


Pre 800 godina kada je Sveti Sava uspeo da izdejstvuje autokefalsnot Srpske pravoslavne crkve srpski narod se, baš kao i danas nalazio na geografskoj, duhovnoj i političkoj vododelnici istoka i zapada, naveo je patrijarh Irinej u poslanici povodom jubileja SPC dodajući da je uspon srednjovekovne srpske države, predvođene Stefanom Prvovenčanim i Svetim Savom plod angažovanja svih najboljih, dobro organizovanih i objedinjenih snaga naroda, pokrenutih jedinstvom vere, misli, reči, dela i cilja.


"Pod okriljem autokefalne Crkve, arhepiskop Sava, sa sedištem u manastiru Žiči, uspeo je da pokrene sve stvaralačke snage naroda, da oduševi, da ponese, da upali oganj vere i unese Jevanđelje Hristovo u svaku dušu, u sve odnose, u vasceli narodni život. U tome je tajna duhovnog, materijalnog i političkog uspona Srbije u srednjem veku. U tome je tajna zlatnih vekova srpske srednjovekovne države", rekao je patrijarh Irinej.


Foto Z.Jovanović

Prema njegovim rečima, zahvaljujući opredeljenju Svetoga Save omogućeno je i dovršeno identitetsko uobličavanje i sazrevanje srpskog naroda, što je i formiralo Svetosavski zavet, odnosno, kako navodi, zavet bezgranične žrtvene ljubavi prema svom narodu, njegovoj Crkvi i njegovoj državi, prema istini, pravdi i slobodi.

Iz tog Zaveta iznikao je i potonji Kosovski, svetolazarevski Zavet, kao i sva druga, u odsudnim vremenima zavetna opredeljenja i dela srpskog naroda. Zahvaljujući tome, preživeli smo i pobedili sijaset iskušenja i nevolja koje su pratile, a, kako vidimo, i danas prate istorijsku sudbinu našeg naroda“, istakao je patrijarh.

Podsetio je da je srpski narod uz pomoć tog zaveta preživeo viševekovno ropstvo pod Osmanlijama, albansku Golgotu i strahoviti pokolj stanovništva u Prvom svetskom ratu, zločine okupatora i njihovih saveznika u Drugom svetskom ratu...

Vernost Svetosavskom Zavetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo. Nije dovoljno samo preživeti, treba uspravno stajati! Preživeli smo i teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni“, naveo je poglavar SPC.

Navodeći da je tokom iskušenja stradala i sama Crkva, patrijarh kaže da uprkos tome, svetosavski duh čini da i dalje, u istoj meri, Crkva stvara, preobražava i spasava svoju decu.


Foto Z.Jovanović

Zato se u nadi, kazao je Irinej, Crkva moli da „vernost svetosavskom putu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavetnu pokrajinu - Kosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnika ovoga sveta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu“.

Kako dodaje, za osam vekova koliko je prošlo od dobijanja autokefalnosti SPC, duhovna snaga Crkve čvrsto i nepromenjivo usmerava sve velike događaje u istoriji srpskog naroda, odnosno bez nje istorija i opstanak srpskog naroda na tlu uvek nemirnog Balkana, raskrsnici mnogih etničkih kretanja, duhovnih i kulturnih uticaja i raznih osvajačkih ambicija, ne može se ni zamisliti.

"Naš narod u najvećem periodu svoje istorije nije bio objedinjen unutar istih državnih granica, pa ipak nije izgubio svoj identitet, jer ga je čvrsto ukotvio u Crkvi. Tako i danas, tamo gde je prisutna u srpskom narodu, Crkva čini temelj njegovog identiteta. Posebno u krajevima gde je ugrožen, narod u Svetosavskoj Crkvi nalazi snagu za dalji opstanak, nalazi tiho pristanište i utehu za svakodnevni život. Bez Svetosavske Srpske pravoslavne crkve, mi Srbi, kao narod, danas ne bismo ni postojali“, istakao je Irinej.

Ali, kako dodaje patrijar, SPC ne slavi ovaj veliki jubilej samo da bi podsetio na staru slavu, već da bi istakli jasno i glasno „da mi želimo i hoćemo da hodimo Savinim tragovima, da idemo putem koji nam je on zaveštao“.

U tom smislu podsetio je na značaj Savinog dela, koji je, kaže, izdejstvovao autokefalnost Srpskoj crkvi i kao njen prvi arhiepiskop organizovao njen duhovni život, koji je preusmerio razvoj srpske sakralne arhitekture izgradnjom hrama Spasovog u Žiči i otvorio nove horizonte srpskog živopisa slikarskim programima Studenice i Žiče.Foto Z.Jovanović


Patrijarh Irinej podseća da je Sveti Sava otac srpske književnosti kao pisac Žitija Svetog Simeona i autor pisama i beseda, da je utemeljio srpsko crkveno pravo kako tipicima za Karejsku isposnicu i manastire Hilandar i Studenicu tako i čuvenim Zakonopravilom i hrisovuljama koje je sa ocem i bratom pisao.

Takođe, Sveti Sava je obavljao važne državne i diplomatske misije sa Bugarima i Ugrima, navodi Irinej, negovao dobre odnose sa istočnim patrijaršijama, održavao delikatne crkveno-političke odnose sa Rimom i bio pionir međureligijskog dijaloga sa islamom.

Irinej je podsetio i na to da su naši preci krštavani postepeno, tokom stoleća, sve do devetog veka, kao i da su u tim vremenima kao i, kaže, u današnjem vremenu, oblasti naseljene Srbima bile u pogledu državne uprave razdeljene i razjedinjene.

Dobijanje autokefalije za SPC desilo se naporedo sa učvršćivanjem i razvojem srednjovekovne srpske države, navodi Irinej i dodaje da je tako jedan prvenstveno crkveni događaj imao i veliki politički značaj.

Oblasti sa različitim političkim tradicijama, okupljene u jednu državu, sada su povezane u jedinstvenu duhovnu celinu“, pojašnjava Irinej i dodaje:

Nesumnjivo je da je Sveti Sava, tražeći autokefaliju, imao u vidu i nacionalni, državni interes srpskog naroda.“


Foto Z.Jovanović

Kako je naveo poglavar SPC, dobijanje autokefalije je događaj koji obeležava svu istoriju srpskog naroda u svim oblastima života, nauke, kulture, duhovnosti i državnosti, jendom rečju, identitet i samog istorijskog bića i opstanka našeg naroda.

Dodaje da se SPC za osam vekova nikada nije „zatvorila u uske nacionalne okvire“, već je otvarala svoja vrata i punila svoje krstionice svima onima koji su u Hristu Bogočoveku prepoznavali svoga Spasitelja, bez obzira na nacionalnu pripadnost, boju kože, jezik kojim govore i prostor na kome žive.

Čestitajući svima jubilej SPC, Irinej je poželeo da svetim molitvama Svetoga Save Gospod blagoslovi, ukrepi, nadahne, sačuva i spasi srpski narod i njegov otadžbinu u svim vremenima i na svim prostorima na kojima se nalazi.

09:21 - OKUPLjENO HILjADE VERNIKA I PREDSTAVNICI VLADE

Hiljade vernika okupilo se na proslavi jubileja SPC, ljudi i dalje pristižu u kolonama dok traje služba. Prisutni su predstavnici Vlade, VS, i policije, grdonačelnici, Kraljeva, Užica i Čačka, kao brojni predsednici opština.

Foto Z.JovanovićNa svečanost su došli šef srpske diplomatije Ivica Dačić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar bez portfelja Milan Krkobabić, Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor za saradnju sa crkavama Mileta Radojević, ministar državne uprave Branko Ružić, direktor za saradnju sa crkavama Mileta Radojević, predsednik pokrajinske vlade Igor Marović, prestolonaslednik Aleksandar i njegova žena Katarina Karađorđević, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Boris Milošević, predsednik Saveta srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predsednik verskih zajednica reis-ul-ulema Sead Nasufović, predsednik Jevrejske zajednice Aleksandar Nećak sa suprugom, doktor Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva.

Foto Z.Jovanović

09:30 - VUKOSAVLjEVIĆ: SPC JE JEDRO I KORMILO NARODA

Osamsto godina autokefalnosti SPC je bez sumnje jedan od najznačajnijih događaja u političkoj i kulturnoj istoriji Srbije. Osam dugih vekova SPC je bila i jedro i kormilo naroda na burnim vodama istorije - kaže za „Novosti“ Vladan Vukosavljević, ministar kulture.

- Teško je proceniti veličinu ovog jubileja jer je SPC vekovima bila duhovni vođa i savest srpskog naroda. Istorija SPC je istorija mnogih njenih i znanih i neznanih mučenika.
Ministar je naglasio da su tokom osam vekova ispisane stranice naše istorije i da danas ne bi bilo ove države onakve kakva jeste da nije toga.


Foto Z.JovanovićDa nije bilo jasnog i čvrstog duhovnog i etičkog vođstva ne bi bilo ni ovog značajnog jubileja - smatra Vukosavljević.

- Ni jednoj generaciji naših predaka nije bilo lako da se bori za svoj opstanak i kolektivni identitet kulturu i tradiciju naroda i nacije kojoj, pripadaju. Teško je,očekivati da će istorija da donese, mi smo naravno optimisti, spremnost na odricanje i ono što je u ovom vremenu možda najskuplje, a to je duhovnost.

09:37 - SELAKOVIĆ: REKE VERNIKA SVEDOČE O MAGNETNOJ OSOBINI ŽIČE

Ovo je sigurno jedan od najznačajnijih datuma naše nacije, našeg naroda i istorije SPC - kaže Nikola Selaković, generalni sekretar Predsedništva Srbije i izaslanik predsednika Aleksandra Vučića.

- Sticanje autokefalnosti SPC, kako to kaže živopisac Svetog Simeona Stefana Nemanje je trenutak kada se Srbija prosvetlila i postala samoosvećenja, a pre toga krunisanjem Stefana Prvovenčanog i samodržavna. I od tog trenutka srpska država i srpska crkva zajedno ruku pod ruku odredile i predrodredile sudbinu srpskog naroda kroz istoriju. Reke vernika koje se slivaju govori o magnetnoj osobini Žiče koja privlači ljude iz svih krajeva srpstva, gde naš narod živi, jer malo je naroda koji može da se podiči takvim jubilejom.


Foto Z.Jovanović

09:47 - TERZIĆ: KRALjEVO FINANSIRA INFRASTRUKTURU PORED HRAMA SVETOG SAVE

Osam vekova autokefalnosti SPC od ogromnog je značaja za srpsku državu i srpsku naciju. Mi smo se već nekoliko godina pripremali za obeležavanje ovog jubileja - kaže dr Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva.

- Lokalna samouprava je obezbedila finansijska sredstva za izradu infrastrukture pored hrama svetog Save u Kraljevu. Imamo odličnu saradnju sa Eparhijom žičkom i nadam se da će tako biti i u budućem periodu, jer crkva i državni organi moraju blisko da sarađuju u rešavanju važnih državnih pitanja.


Foto Z.Jovanović11:54 - POPOVIĆ: PRAZNIK CRKVE KOJA JE STVORILA DRŽAVU

Osam vekova samostalnosti SPC je veličanstven praznik. Praznik crkve koja je stvorila državu, rekao je za “Novosti” ministar za za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

- Danas ima još veći značaj, jer smo pred velikim iskušenjima. Kao što je crkva čuvala državu za vreme turske okupacije i danas smo pred velikim izazovima kada nam je potrebno jedinstvo i crkve i države i vernika kako bi sačuvali našu Srbiju i naše Kosovo i Metohiju – dodao je ministar.

Foto Z.Jovanović

12:01 - VLADIKE NI BOLEST NIJE SPREČILA DA DOĐU U ŽIČU

Ovo je radostan dan, a svečana liturgija je centralni događaj proslave osam vekova samostalnosti SPC, izjavio je za “Novosti” protonamesnik Aleksandar Jevtić ispred Eparhije žičke.

- U sasluženju su učestvovale gotovo sve srpske vladike, čak i oni koji su stari i bolesni su došli. Program se nastavlja na Kosovu i u Beogradu – kaže Jevtić.


Foto Z.Jovanović

12:31 - PRESTOLONASLEDNIK: SREĆAN SAM KADA VIDIM JEDINSTVO CRKVE I DRŽAVE

Svetkovini je prisustvovao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom. Patrijarh Irinej u manastirskoj trpezariji Svetog Save zadržao se sa njima dugo u prijatnom razgovoru.

- Osam vekova naša crkva je samostalna i ovaj jubilej je od izuzetnog značaja ne samo za crkvu, već za narod i državu - izjavio je Karađorđević za „Novosti“.

- Srećan sam kada vidim jedinstvo crkve i države i to je put kojim Srbija treba da ide. Uživao sam u liturgiji i pripremljenom programu.

Foto Tanjug

13:05 - VERNICIMA PODELjEN RUČAK

Za sve vernike i hodočasnike koji su iz svih krajeva Srbije došli na liturgiju, Eparhija Zička obezbedila je bogate lanč pakete, vodu, sokove i druga pića. Nisu želeli da iko iz manastira ode gladan i žedan. Tako je podeljeno oko deset hiljada lanč paketa.


Foto Z.Jovanović
Foto Z.Jovanović

13:21 - KULTURNO UMETNIČKI PROGRAM

U prigodnom kulturno umetničkom programu nastupaju KUD Abrašević iz Kraljeva, učenici kraljevačke osnovne škole Svetozar Marković, Bora Dugić, ansambl Kosovski božur.

Foto Z.Jovanović
Foto Z.Jovanović
Foto Z.Jovanović

13:37 - BORA DUGIĆ: GLEDAM NASMEJANE LjUDE KOJIMA NE SMETA NI VETAR NI KIŠA

- Žiča i sve ovo što vidimo čini nas da budemo bolji ljudi. Živeo sam u nekim vremenima kada je crkva bila skrajnuta i drago mi je što se vera vraća u naš narod. Gledam ljude nasmejanih lica, kojima ne smeta ni kiša, ni vetar, ovde su jer osećaju dobru energiju - rekao je za „Novosti“ istaknuti virtuoz na fruli Bora Dugić, pred nastup u umetničkom delu programa.

Foto Z.Jovanović
Foto Z.Jovanović