AKCIJA besplatnih preventivnih pregleda, 15. po redu, bila je rekordna - čak 25.570 građana proveravalo je zdravlje u nekoj od 216 medicinskih ustanova u Srbiji, što je, takođe, najviše uključenih do sada. Građani su od 8 do 16 časova imali priliku da posete lekare bez uputa, zakazivanja i zdravstvene knjižice.

Zainteresovane su u nedelju pregledali ORL specijalisti, lekari opšte prakse, internisti, radiolozi, biohemičari. Meren je krvni pritisak, nivo šećera u krvi, rađeni su tumor-markeri i EKG, kao i ultrazvuk trbuha.


PROČITAJTE JOŠ: U KCS spremni za 113.000 pregleda

Na listi onih koji su u nedelju radili bili su domovi zdravlja, opšte bolnice, kliničko-bolnički i klinički centri, a Ministarstvo zdravlja zahvalilo je u nedelju svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu i posvećenosti, a građanima na podršci i strpljenju.

Dijapazon pregleda bio je osmišljen tako da mogu da se otkriju bolesti koje ne moraju da daju vidljive simptome. Ova akcija je značajna ne samo zato što nekom bolest može da se otkrije na vreme, već i zato što se podiže svest građana o značaju prevencije, kažu u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu zdravlja ističu da je u okviru ove akcije dosad besplatno pregledano više od 325.000 građana, od kojih je nekoliko hiljada njih upućeno na dalju dijagnostiku.

Veliki priliv pacijenata zabeležen je u nedelju u beogradskim zdravstvenim ustanovama, a naročito su bili zainteresovani za tumor-markere, ali i ultrazvučne preglede abdomena. Tako je, na primer, u KBC Zvezdara do 13 sati primljeno 380 građana i urađeno 1.398 pregleda, a od tog broja samo četvoro nije imalo zdravstveno osiguranje.


PROČITAJTE JOŠ: Dogovorena edukacija lekara iz UKC-a na neurohirurgiji u Beogradu

DVE GODINE

PRVU akciju besplatnih preventivnih pregleda Ministarstvo zdravlja organizovalo je u septembru 2017. godine. Kako najavljuju, ovogodišnja septembarska akcija je samo nastavak onog što se pokazalo kao dobra praksa u podizanju zdravstvene kulture i prevenciji bolesti.