Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Azerbejdžan Eldarom Hasanovim o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova i argumentima Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za prijem u Interpol.


Popović Ivković je istakla tokom razgovora da je zahtev takozvanog Kosova za prijem u Interpol u suprotnosti sa pravilima ove organizacije i međunarodnim pravom, saopštio je MUP. Kako je naglasila, samo članice Ujedinjenih nacija mogu biti deo ove međunarodne policijske organizacije, a eventualni prijem takozvanog Kosova predstavljao bi ozbiljan presedan.


Ambasador Eldar Hasanov složio se sa Popović Ivković da poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i pravila Interpola moraju da budu prioritet na ovogodišnjem glasanju. On je izrazio uverenje da će argumenti Republike Srbije i ovoga puta pobediti.


Pročitajte još: Biljana Popovoć Ivković sa ambasadorom Iraka


Odnosi Srbije i Azerbejdžana, kako je istakla Popović Ivković, utemeljeni su na razumevanju i uzajamnoj podršci u zaštiti važnih nacionalnih interesa. Takođe, izrazila je i uverenje da će se u budućnosti odnosi dve prijateljske zemlje dodatno intenzivirati.


Sagovornici su se, takođe, složili da ima prostora za proširenje policijske saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i za razmenu iskustava kroz zajedničke vežbe pripadnika snaga bezbednosti, obuke i studijske posete.