Eparhija raško-prizrenska oštro je protestovala zbog nedavnog neovlašćenog služenja rimokatoličke mise na temeljima drevnog sabornog hrama Sv. Nikole i postavljanja političkih obeležja tzv. Kosova na srpske srednjovekovne kulturno-istorijške i verske spomenike u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni.


Eparhija protestuje i zbog organizovanja javnih skupova i drugih aktivnosti u cilju promovisanja srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao etničke albanske lokacije pod neistorijskim menom "Artana".

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom sajtu Eparhije raško prizrenske, se ukazuje da je reč o sedištu novobrdskih pravoslavnih mitropolita i glavnog pravoslavnog srpskog hrama u ovom srednjovekovnom gradu.

S obzirom na brojna kršenja Zakona o specijalnim zaštićenim zonama, Eparhija zahteva hitno sazivanje sednice Saveta za sprovođenje i nadgledanje (SSN), kao i hitan prekid svih nezakonitih i provokativnih aktivnosti na lokaciji srednjovekovnog grada Novo Brdo do daljnjeg.


PROČITAJTE JOŠ: SRAMNO PREKRAJANjE ISTORIJE: "Otimaju" hram da izbrišu Srbe

Navodi se da ponašanje institucija tzv. Kosova i rimokatoličke biskupije direktno narušava međuetničke i međuverske odnose i predstavlja flagrantan primer zloupotrebe kulturne baštine od posebnog značaja za Srpsku sravoslavnu crkvu i njenih verskih objekata u jeftine političke svrhe.

Ističe se da će se Eparhija raško-prizrenska povodom ovih provokacija kosovskih institucija na lokaciji srednjovekovnog grada Novog Brda obratiti međunarodnim predstavnicima u Prištini, kao i relevantnim međunarodnim organizacijama za zaštitu verskih prava i kulturnog nasleđa i tražiti adekvatnu reakciju i dodatnu institucionalnu i bezbednosnu zaštitu.