Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije sa kojima je razgovarala o tome kako ostvariti dinamičniji i održivi privredni rast.


Ona je za Tanjug posle sastanka, kome je prisustvovao i predsednik PKS Marko Čadež, rekla da je nedostatak radne snage u ovom trenutku ključni problem u Srbiji.


Na sastanku je, kaže, predstavila mere na kojima Vlada radi, među kojima je, pre svega najvažnije uvođenje dualnog obrzovanja što su, naglašava, kompanije pozdravile.


Kompanije smatraju, dodaje premijerka, da je dualno obrazovanje jedna od najboljih i najpraktičnijih stvari u reformi sistema obrazovanja u poslednjih nekoliko decenija, te najavila dalje širenje, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove.


Mi smo takođe učili od drugih država tako da smo značajno liberalizovali naše radne dozvole. Promenili smo ove godine i Zakon o strancima i Zakon o zaposljavanju stranaca. Uvodimo tu elektronski sistem za izdavanje radnih dozvola. Tako da ćemo i mi imati mnogo fleksibilniji sistem”, kže predsednica Vlade.


PROČITAJTE I: Predsednik: Prosečna plata do kraja godine između 500 i 510 evra


Očekuje i da će pored uvođenja dualnog obrazovanja, u Srbiji biti veći priliv kadrova.


Nadamo se zbog svega sto radimo i da će što veći broj ljudi da se vraća u Srbiju”, rekla je Brnabić.


Upitana koliko su zabrinjavajući podaci o nedostaku radne snage u Srbiji, Brnabić je rekla da nažalost država nema dovoljno podataka da bi se tačno razumele razmere tog problema.


S jedne strane imate nezaposlenost koja je sada oko 11 odsto, duplo manja nego 2012. i 2013. godine, ali ako poredite sa EU i dalje smo zemlja u kojoj je relativno visoka nezaposlenost. Imamo relativno visoku nezaposlenost, s druge strane privreda ima problem radne snage”, navodi premijerka.


Dodaje da moraju da se ukrste ta dva podatka kako bi se uvidelo kako može da se pomogne ljudima da lakše nađu posao jer su, navodi, privredi očigledno potrebni kadrovi.


Navela je da će se sagledati da li pored klasičnog, formalnog obrazovanja može da se učini još nešto u sistemu nefomalnog obrazovanja otvaranjem trening centara i prekvalifikacijama.