Tokom leta zbog visokih temperatura povećan je rizik za bezbednost namirnica životinjskog porekla, zbog čega je, kako u Ministarstvu poljoprivrede kažu, veterinska inspekcija pojačala nadzor na mestima gde je veći promet tih prehrambenih proizvoda.

Tokom kontrole, dešava se da inspektori zateknu u prometu hranu koja se ne čuva u adekvatnim uslovima već je izložena visokim temperatura i atmosferskim uticajima.

"U periodu sa visokim temperaturama hrana se mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom "hladnom lancu", ističu u resornom Ministarstvu.

Navode da se posebna pažnja usmerava na objekte brze hrane, restorane i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

PROČITAJTE JOŠ - RIZIČNE PO ŽIVOT: Izbegavajte ovih 5 otrovnih namirnica

Na celoj teritoriji naše zemlje, veterinarska inspekcija sprovodi inspekcijske nadzore planski, kontinuirano i redovno, a planovi nadzora se prave na osnovu analize rizika.

Analiza, objašnjavaju, između ostalog obuhvata vrstu i način proizvodnje, sezonski karakter određenih proizvoda, navike potrošača kao i rezultate prethodnih nadzora, dok se uzorkovanja obavljaju na osnovu usvojenog plana monitoringa, rezultata prethodnih nadzora, prijava potrošača...

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšen zbog šverca više od 1,2 tone mesa i 120 kilograma eurokrema

Ističu da inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju.

"U slučaju da se u prometu zateknu namirnice koje nisu bezbedne, veterinarska inspekcija, u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o veterinarstvu i Zakona o bezbednosti hrane, naređuje njihovo povlačenje iz prometa i neškodljivo uništenje u za to odobrenim objektima", navode u Ministarstvu.

Dodaju da se protiv subjekta koji je takvu namirnicu stavio u promet pokreće prekršajni postupak ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu.

foto N.Fifić

Potrošačima savetuju da bi trebalo da se upoznaju sa svim elementima koji se nalaze na deklaraciji proizvoda pre donošenja odluke o kupovini i podsećaju da u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, deklaracija mora da sadrži sve elemente sa kojima bi kupac trebalo da bude upoznat.

Apeluju na potrošače da hranu kupuju u registrovanim objektima, odnosno objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, kako bi se izbegle posledice kupovine proizvoda nepoznatog porekla i da ukoliko u prometu primete bilo kakve nepravilnosti proizvoda ili sumnju u njegovu bezbednost, to prijave nadležnim inspekcijama.

"Lako kvarljive proizvode životinjskog porekla trebalo bi kupovati samo u objektima i prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe", ističu u Ministarstvu.

Osim toga savetuju da u kućnim uslovima treba odvajati sirove namirnice od kuvane hrane, jer se mikroorganizmi lako prenose.