MINISTAR zdravlja dr Zlatibor Lončar u petak je u šabačkoj bolnici uručio ugovore o dodeli laparoskopskih stuba sa pratećom opremom bolnicama u Valjevu, Loznici, Jagodini, Novom Pazaru, Požarevcu, Kruševcu, Leskovcu i Kliničkom centru u Kragujevcu. Pored Opšte bolnice "Dr Laza Lazarević" u Šapcu, projekat nazvan "Lapserb" za razvoj minimalnoinvanzivne hirurgije tumora debelog creva, sprovdi se u ukupno 26 zdravstvenih ustanova.

PROČITAJTE JOŠ: Lončar: U poslednje četiri godine zaposleno 12.000 zdravstvenih radnika

- Ideja nam je da sve bolnice u Srbiji, koje su za to opremljene i imaju zadovoljavajući kadar, mogu da izvode komplikovane operacije, da se to ne radi samo u Beogradu ili drugim velikim centrima. Za pacijente to znači da neće morati da idu iz svoje sredine i imaju dodatne troškove - rekao je ministar Lončar. - Ovo je oprema koja omogućava intervencije bez otvaranja trbuha i pacijenti su za dan-dva na nogama. Nema zarastanja i previjanja rana, ni eventualnih komplikacija. Sve je to ozbiljan benefit i za pacijenta i za državu.

PROČITAJTE JOŠ: Lončar: Više novca za lečenje u inostranstvu

Prema njegovim rečima, za nabavku najnovijih laparoskopskih stubova, od kojih svaki vredi 15 miliona dinara, Ministarstvo zdravlja je obezbedilo ukupno tri miliona evra. Oni neće služiti samo za operacije debelog creva, već i za kompletnu hirurgiju u ginekologiji, urologiji i ortopediji, a svim medicinskim ustanovama koje do sada nisu ispunile uslove, ali žele da se priključe, takođe će se izaći u susret.

Ministar Lončar pohvalio je rukovodstvo Opšte bolnice u Šapcu jer je rešilo zaostale tehničke i kadrovske probleme i na vreme izabralo mlade stručake koji će ići na specijalizacije i raditi sa savremenim medicinskim uređajima. Od oktobra do sada, uz pomoć resornog ministarstva, nabavljena su dva aparata za anesteziju, četiri pacijent-monitora, kardiološki ultrazvučni aparat i druga vredna oprema.

URAĐENO 1.250 INTERVENCIJA

IDEJA za "Lapserb" rodila se 2015. godine, a realizacija je zvanično počela 2018. godine od kada je urađeno je 1.250 operacija. U međuvremenu, edukovan je veći broj lekara u Srbiji, od kojih su četvoro postali i instruktori.