POSLE anonimne prijave da se medicinska sestra Đ. A. neadekvatno ponaša prema deci u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd, direktor ove ustanove Zoran Milačić doneo je rešenje o njenoj privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka.

Na snimku koji od danas kruži društvenim mrežama vidi se da Đ. A. nonšalantno ulazi u sobu sa bebama i sve vreme drži telefon u rukama, iako ovde nije dozvoljeno telefoniranje. Dete drži potpuno neprikladno, za jednu ruku, i gotovo ga baca u krevetac. Posle toga, na snimku se vidi kako telefonom snima drugu bebu, što je takođe zabranjeno, i nastavlja svoje aktivnosti na mobilnom telefonu.

- Briga o deci predstavlja prioritet - rekao je Milačić. - Ova ustanova sa tradicijom odgovornog i adekvatnog ponašanja prema devojčicama i dečacima, koji su korisnici Centra, predstavlja primer dobre prakse u postupanju prema mališanima. U skladu sa tim, svaki vid kršenja pravila određenih bazičnim programom rada i procedurama koje su ustanovljene, automatski zahteva pokretanje ovakvog postupka i brzo reagovanje.

Direktor Milačić o ovom slučaju informisao je ministra za rad Zorana Đorđevića, koji je poručio da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.


PROČITAJTE JOŠ - PREGOVORI OKO MINIMALCA: Sindikati traže 5.000 više, poslodavcima povećanje nerealno


- Postupak će utvrditi da li ima odgovornosti. Lično sam naložio da svi koji rade suprotno pravilima i zakonu snose posledice i budu najstrože kažnjeni, što neće biti izuzetak ni u ovom slučaju - rekao je Đorđević.

Đ. A. je tek nedavno počela da radi u Centru u Zvečanskoj. Iako je na društvenim mrežama doživela snažnu osudu, postoje i ljudi koji su stali u njenu odbranu, rekavši da to nije naš najveći problem i kako se ne može tek na osnovu snimka oceniti šta ona zaista radi i zašto fotografiše dete.


OBJAVIO "LEVIJATAN"

Snimak iz Centra za zaštitu odojčadi u Zvečanskoj prvi je danas objavio pokret "Levijatan", osnovan 2015. godine u Beogradu. Od formiranja, njegovi aktivisti se bave spasavanjem i lečenjem životno ugroženih i zlostavljanih životinja.

Video-snimak pogledajte OVDE.