Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Biljana Popović Ivković razgovarala je danas u Madridu sa generalnom direktorkom za međunarodne odnose Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Španije Elenom Garson Otamendi o unapređenju saradnje policija dve zemlje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Popović Ivković se zahvalila na kontinuiranoj podršci Kraljevine Španije Republici Srbiji i principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova, kao i na podršci koju nam je ta zemlja pružila glasanjem protiv članstva tzv. Kosova u Interpolu.

Generalna direktorka MUP-a Španije Otamendi istakla je da ta država poštuje teritorijalni suverenitet Republike Srbije i da će i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku argumentaciji Srbije protiv članstva tzv. Kosova u Interpolu.

Na sastanku je bilo reči i o borbi protiv organizovanog kriminala, a Popović Ivković i Otamendi složile su se da je saradnja dva ministarstva na visokom nivou i da je u prethodnom periodu rezultirala nizom zajedničkih uspešnih akcija.

Popović Ivković je istakla odličnu saradnju srpske i španske policije na strateškom i operativnom nivou, posebno u oblasti borbe protiv trgovine narkoticima i najavila uskoro formiranje zajedničkih istražnih timova.

Ona je, takođe, ukazala da je Španija primer dobre prakse u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i da su iskustva policijskih službenika te zemlje u ovoj oblasti dragocena za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, koje je intenziviralo rad na unapređenju rezultata u ovoj oblasti.

Generalna direktorka Otamendi ukazala je da je saradnja policija dve zemlje odlična i izrazila uverenje da će ona u narednom periodu biti dodatno unapređena.

Popović Ivković i Otamendi razgovarale su i o sveukupnoj saradnji Srbije i Španije, a Popović Ivković je istakla da će nedavno uvedena direktna avionska linija Beograd–Madrid učvrstiti i produbiti prijateljske odnose dve zemlje, ali i dati doprinos unapređenju privredne i ekonomske saradnje.

Tokom posete Španiji Biljana Popović Ivković se sastala i sa generalnom direktorkom Generalne direkcije za rodno zasnovano nasilje grada Madrida Marijom Naredo.