Pokušaji da se, nakon proterivanja Srba sa Kosova i Metohije, zatru i tragovi srpskog postojanja kroz falsifikovanje istorije i otimanje srpske kulturne baštine su apsolutno sramni, opasni i zahtevaju najhitniju reakciju svih nadležnih međunarodnih institucija- saopštila je Srpska lista.

Naime, iz ove liste ocenjuju da je najnoviji pokušaj da se crkva Svetog Nikole u Novom Brdu načini katoličkom - primer verske netolerancije albanskog rukovodstva na Kosovu i Metohiji, koje u nedostatku ideja za bolji život svojih građana na taj način gradi rejting na mržnji prema svemu što je srpsko.

Pročitajte još - Brvnare crkve – dragoceni svedoci srpstva u Metohiji

-Srpska lista je, kako se navodi, posebno razočarana činjenicom da projekat kojim Priština nastoji da pokatoliči srpsku pravoslavnu svetinju finansira ambasada SR Nemačke u tom gradu. Zato SL apeluje i na njih da obustave taj projekat, jer očito su, kaže se u saopštenju, izmanipulisani od strane nekih prištinskih struktura-ističe Srpska lista i dodaje da budućnost koja se gradi na lažima i prevari ne može biti svetla i plodotvorna.

Iz ove liste dodaju da su na srpskim svetinjama otvorena vrata za sve dobronamerne posetioce, što je najbolji primer ispružene ruke našim komšijama, ali negiranje ili preotimanje našeg kulturnog identiteta je nedopustivo.