BEOGRAD - Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji rade na projektu "Aurora", osvojili su prvo mesto u prvoj rundi međunarodnog studentskog takmičenja Airbus Sloshing Rocket 2019, za idejno rešenje letelice sa rezervoarom kojim se minimizira sloshing efekat (bućkanje), saopštio je danas Mašinski fakultet.

Ovo rešenje proglašeno je najboljim u konkurenciji 50 timova iz celog sveta. To je studentima Mašinskog fakulteta Dušanu Babiću, Lazaru Popoviću, Radovanu Đuroviću, Đorđu Trampu i Nikoli Popoviću, koji rade na projektu "Aurora", otvorilo put u Patras, u Grčkoj, gde se u julu održava druga runda ovog takmičenja.

Na takmičenju u julu, kako se dodaje, ocenjivaće se tehničko rešenje, odnosno konstrukcija, dolet i vreme leta, kao i cena i način izrade letelice.

Organizatori takmičenja su Airbus i Euroavia - Evropsko udruženje studentskih timova koje se bave projektovanjem i izradom letelica. "Aurora" je jedan od projekata koji se realizuje u okviru Beoavie - tima koji okuplja studente Mašinskog i još tri fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Reč je o autonomnoj letelici sa pogonom na vodu i sastavljena je od tela rakete i krila, što omogućava veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije (pogonske sile). Dužina letelice je metar i po, širina, odnosno razmak krila 2,25 metara i ograničena je težinom na pet kilograma.

Na njoj se nalaze dva odvojena rezerovara - jedan za propulziju, a drugi za teret, odnosno sloshing . Prema tehničkim zahtevima takmičenja, u rezervoaru za sloshing, odnos vode i vazduha mora da bude pola-pola i on ne sme da bude pod pritiskom.

S druge strane, maksimalna količina vode u rezervoaru za propulziju, mora biti ista ili manja od količine vode u rezervoaru za teret.

Glavni zadatak našeg tima bio je da letelicu, posle vertikalnog lansiranja i njenog prelaza u bezpogonski horizontalni let, što više stabilizuju, kako bi imala što veći dolet i bezbedno sletela.

Letelica se izrađuje na samom takmičenju. Učesnici imaju tri dana da je sklope i stave u funkciju. Lansira se tri puta uzastopce u razmaku od pet minuta. Aurora je projektovana da bude modularna, odnosno lako sklopiva i rasklopiva, čime je naš tim odgovorio na još jedan od zahteva organizatora.