U Srbiji više nema opasnosti od poplava, izjavio je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će u sredu prestati, rekao je Nikolić i istakao da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji.

"Najave o padavinama od pre par dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa, jer su najavljene male padavine, koje neće praviti probleme", rekao je Nikolić.

Pročitajte još - HIDROLOZI VERUJU DA NEĆE BITI POPLAVA: Sve oči uprte u Savu i Drinu

Dodao je da su vodostaji reka malo povećani, ali da ni to neće ugroziti stanovništvo ni objekte.

Nikolić je dodao i da će obilne padavine koje su pogodile BiH i Hrvatsku odraziti na Savu, ali da vodostaj neće praviti probleme u Srbiji.

"Padavine koje su najavljivane, praktično su prošle, na našu sreću, bez ikakvih posledica", rekao je Nikolić.

On je dodao i da sneg koji je padao u okolini Novog Pazara i Divčibara, takođe neće praviti probleme, jer se brzo topi.

"Pribojavali smo se da ne padne veća količina kiše na jednom brdsko-planinskom lokalitetu i izazove bujičnu poplavu. Do toga nije došlo i za sada nema nikakvih problema", zaključio je Nikolić.

KIŠA PRESTALA, VODA LEŽI PO USEVIMA

Kiša u Jagodini i Pomoravlju ne pada od noćas, reke su u koritima, ali po zasejanim njivama, kuruzom i pšenicom leže velike količine vode.

Trebaće nekoliko dana, pod pretpostavkom da kiša neće više padati, da se voda povuče, a tomo gde je ležala, biljke će biti žute i sporo će se oporavljati, rekli su jutros Tanjugu stručni savetodavci za ratarstvo u Jagodini.

Kukuruz je u Pomoravlju tradicionalnio najzastupljenija žitarica i ove godine je zasejan na oko 50.000 hektara, a strna žita: pšenica, tritikala i ječam, na oko 20.000 hektara.

KIŠA DOBRO DOŠLA RATARSKIM KULTURAMA


Obilna kiša koja je proteklih dana padala na području Prokuplja nije znatno povećala vodostaj reke Toplice i njenih pritoka, pa za sada nema opasnosti od poplave, rekao je danas agenciji Beta zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.Kako je naglasio Paunović, koji je i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije u tom mestu, zbog najavljenih obimnijih padavina i pogoršane hidrometeorološke situacije, sve nadležne službe u gradu su i dalje u pripravnosti, kako bi se, u slučaju potrebe, blagovremeno reagovalo i zaštitili građani i materijalna dobra.

Prema njegovim rečima obimna kiša koja je pala na području Topličkog okruga bila je od koristi poljoprivrednim usevima i višegodišnjim zasadima voća.

"Imali smo dug sušni period koji je u značajnoj meri ugrozio rast poljoprivrednih kultura, tako da je ovaj kišni talas dobrodošao usevima i voćnjacima", rekao je Paunović.