Kineski pozdrav "ni hao" što znači dobar dan uskoro će se čuti i u srpskim školama. Nacionalni prosvetni savet (NPS) preporučiće danas ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da odobri predlog da se od septembra u svim gimnazijama u Srbiji uči kineski jezik.

Ovo je za "Novosti" potvrdio Radivoje Stojković, predsednik NPS, naglašavajući da je već sve usaglašeno, te da je plan i program verifikovao i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Kineski jezik u gimnazijama učiće se fakultativno, što znači da će se ocenjivati, ali ta ocena neće ulaziti u ukupni prosek ocena.

Prema planu i programu u koji su "Novosti" imale uvid, kineski jezik deca će imati dva puta nedeljno, što je 74 časa godišnje, i tako kroz sve četiri godine školovanja.

Pročitajte još - Od septembra kineski fakultativno u gimnazijama

- Cilj je ovladavanje osnovama pismenosti i konverzacije na kineskom jeziku u svakodnevnom životnom okruženju, upoznavanje sa fonetskim, gramatičkim i lingvističkim pravilima kao što su čitanje, pisanje, razumevanje, kao i najzanimljivijim segmentima kineske kulture - navodi se u programu za učenje kineskog jezika.

Đaci će u zavisnosti od toga koji razred pohađaju morati da savladaju pravilan izgovor glasova i tonova u kineskom jeziku, nauče da pišu i čitaju kinesko pismo i fonetsko latinične transkripcije, da se osposobe za samostalnu osnovnu konverzaciju, ali da se upoznaju sa najvažnijim aspektima kulture i civilizacije Kine.

I PESMICE NA KINESKOM Radivoje Stojković ističe da se i u nekim obdaništima u Srbiji u programu za predškolce uči kineski jezik kroz pesmice. Ovaj jezik se uči i u nekim osnovnim školama u Novom Sadu, sada su na redu sve gimnazije, a od sledeće godine program će moći da preuzmu i sve srednje škole. Mitrović naglašava da će NPS u budućnosti predložiti i da se fakultativno izučavaju japanski, španski, korejski i grčki jezik.

Na kraju četvrtog razreda, učenici će znati da na kineskom jeziku ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumeju oko stvari iz svakodnevnog života, kao i da na ovom jeziku vode kraći razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja... Takođe, u potpunosti će vladati fonetskim pravilima.

Radivoje Stojković naglašava da će kineski zasada biti uveden u gimnazije, ali da će program od sledeće godine moći da preuzmu i srednje stručne škole. Što se tiče nastavnog kadra, predavači će biti iz Kine, ali se očekuje i da se sa katedre za kineski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu "regrutuju" budući nastavnici.

A ideja da se kineski jezik uvede u sve gimnazije potekla je od Osme beogradske gimnazije, a direktorka Irena Brajević kaže da je kineski kod njih uveden 2010. godine, da je program tada napravljen u saradnji sa Ambasadom Kine i da ga je odobrilo Ministarstvo prosvete.

Pročitajte još - PROMOCIJA DUALNOG OBRAZOVANjA: Hoću da znam šta radim

- Tada je 30 naših đaka učilo ovaj jezik. Putovali su u Kinu u organizaciji Ambasade Kine, obišli Peking i Šangaj, a kasnije je većina njih upisala Ekonomski faklutet i svoje veze sa Kinom prenela i na taj fakultet - kaže Irena Brajević za naš list.

Ona dodaje da je Osma beogradska gimnazija ove godine, u saradnji sa Filološkim fakultetom iz Novog Sada, sačinila program za učenje kineskog jezika u svim gimnazijama.

Brajević napominje da učenje kineskog jezika finansira Institut "Konfučije" za jugoistočnu Evropu, oni obezbeđuju nastavnike i plaćaju ih.

- Učenje kineskog jezika ne finansira se iz srpskog budžeta, država nema troškova oko toga, već Kinezi omogućavaju da naša deca nauče njihov jezik - kaže Irena Brajević.