Nakon što je beogradska štampa u četvrtak ujutru posle pet meseci ponovo osvanula na kioscima na severu Kosova i Metohije, Zvezdan Mihajlović iz Beokolpa KiM, koji distribuiše štampu u srpskim sredinama na Kosmetu, kaže da je za novine plaćena taksa od sto odsto, ali da cena primeraka ostaje ista kao i u centralnoj Srbiji.


"Svi izdavači su izasli u susret, smanjili su cenu da bi kompenzovali dodatnu taksu od sto odsto. Pošto izdavači iz Srbije ne mogu da plaćaju taksu, smanjili su svoje prodajne cene, izašli su nam u susret i dali nam veće rabate. A sve kako bismo mogli da pokrijemo dodatnu taksu i kako bi cena novina i kod nas ostala ista", rekao je Mihajlović.


On za današnju "Politiku" ističe da će posle uskršnjih praznika sve sredine južno od Ibra imati na kioscima dnevnu i ostalu beogradsku štampu, napominjući da je u četvrtak veći broj žitelja severne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka ostao bez svojih omiljenih listova, među kojima je i "Politika", zbog velike potražnje.


Mihajlović je naveo da će se od ponedeljka novine prodavati u punom broju na svim prodajnim mestima, kao što je bilo i pre uvođenja taksa.


PROČITAJTE I: VUČIĆ APELOVAO NA SVET: Razumite da takse na KiM pogađaju srpski narod


Beogradska štampa nije stizala od 22. novembra prošle godine, pošto je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj dan ranije jednostrano uveo drakonsku taksu od sto odsto na svu robu koja stiže iz centralne Srbije, uključujući i novine.