Patrijarh srpski Irinej služio je danas na veliki hrišćanski praznik Lazareva subota arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, a proslavi krsne slave patrijarha prisustovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi Tv Hram.


Proslavi krsne slave patrijarha prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik SANU Vladimir Kostić i brojni drugi predstavnici verskih zajednica, kulturnog i javnog života Srbije.


Liturgiji je prisustvovao episkop šabački Lavrentije, a sasluživao je episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha srpskog sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.


Po završetku liturgije, svete tajne pričešha i održane besede u Patrijaršijskom domu presečen je slavski kolač, a po običaju je priređena i "trpeza ljubavi".


Kolač je po tradiciji, u prisustvu domaćina patrijarha srpskog Irineja i brojnih gostiju, presekao episkop šabački Lavrentije.


Vladika Lavrentije je patrijarhu Irineju poželeo da slavu, u radosti i zdravlju, dočekuje sa sveštenicima i pastvom "na mnogaja i blagaja ljeta".