Zvona hrama Svetog Save na Vračaru oglasila su se petominutnom zvonjavom povodom tragičnog požara koji je zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu, saopštila je Televizija "Hram".

Povodom velikog požara koji je zahvatio Katedralu Notr Dam u Parizu, stigla je i poruka podrške iz Manastira Visoki Dečani.

Pročitajte još: Otkriven mogući uzrok požara u Notr Damu

"Nakon vatrene stihije koja je teško oštetila jednu od najstarijih evropskih katedrala, koja je svojim zvonima objavila pobedu hrišćanske vojske na Kosovu polju 1389. godine, izražavamo duboku solidarnost sa svim hrišćanima Francuske i svim građanima te zemlje kojima je ona vekovima bila simbol identiteta. Da Bog da da se taj predivni hram ponovo obnovi i vaskrsne u svojoj lepoti", navedeno je u poruci.

Pročitajte još: ZGARIŠTE U PARIZU: Prvi snimci Notr Dama iz vazduha (VIDEO)

Požar u katedrali Notr Dam izbio je u ponedeljak, 15. aprila, usled čega su se srušili krov, toranj i sat katedrale. Veliki broj slika i relikvija izgubljen je u požaru, a vatra je oštetila i glavne orgulje u katedrali, koje imaju oko 8.000 cevi. Međutim, zidovi katedrale i većina vitraža ostali su netaknuti.

Zvona na svim katedralama u Francuskoj takođe su se oglasila sinoć u 18.50 časova, tačno 48 sati nakon što je počeo požar.