Uprava carina Srbije upozorila je danas prevoznike, da je zbog proslave katoličkog Uskrsa, najavljena zabrana tranzita kroz Mađarsku koja počinje u četvrtak, 18. aprila u 22 časa, što može dovesti do dodatnog zadržavanja u teretnom saobraćaju pred predstojeće uskršnje praznike.

Pročitajte još: Srbija i Mađarska o merama za kraće čekanje na graničnim prelazima

Zabrana će trajati do petka 19. aprila do 22 časa, a zatim će tranzit biti dozvoljen svega 24 sata, da bi potom opet bio zabranjen od subote 20. aprila sve do ponedeljka 22. aprila, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave carina podsećaju da odluka o zabrani tranzita vikendom i za praznike kroz Mađarsku nije novina, jer je na snazi veći deo godine.

Protekli vikend i početak nedelje obeležila su zadržavanja u teretnom saobraćaju kojih je je bilo na mađarskoj, hrvatskoj i rumunskoj granici.

Trenutno se najduže čeka na graničnom prelazu Vatin, gde vozači u koloni od oko 50 kamiona na izlaz iz zemlje čekaju oko osam sati usled usporenog rada rumunskih pograničnih organa koji sprovode detaljnu kontrolu u potrazi za migrantima.

Nešto manje, oko sedam sati, kamioni se zadržavaju na izlaznoj strani Terminala Horgoš, mada je kolona teretnjaka svedena na svega kilometar i po.

Na Kelebiji se na izlaz iz zemlje čeka nešto kraće, oko tri sata, a kamioni su formirali kolonu dugu oko četiri kilometra.

Slična situacija i na graničnim prelazima sa Hrvatskom. Na Šidu se na izlaz iz zemlje čeka oko četiri sata.

Na Batrovcima kamioni u kolini dugoj oko tri kilometra čekaju na istup iz zemlje oko tri i po sata. I ovde je, kao i na svim ostalim prelazima, međuzona konstantno puna, što ukazuje na usporeno obavljanje granične procedure susednih pograničnih službi.

Pojačan putnički saobraćaj kroz Srbiju očekuje se već od sutra, jer će građani zapadnoevropskih zemalja, zbog praznovanja katoličkog Uskrsa masovno krenuti na put ka svojim matičnim zemljama.

Istaknuto je da carinska služba Srbije radi punim kapacitetom i da su preduzete sve mere da zastoja ne bude tamo gde na to može da se utiče.