ŠTRPCE - U okviru višednevnog boravka na Kosovu i Metohiji, patrijarh srpski Irinej, nakon Prizrena posetio je i Štrpce, gde je vernike pozvao na jedinstvo i slogu i poručio da treba da znaju da nisu zaboravljeni i da treba da ostanu na svojoj zemlji, u svojoj kući i, kako je rekao, u svojoj domovini.

Patrijarha Irineja su u porti Crkve u Štrpcu dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i brojnim vernim narodom ovog kraja, saopštila je Televizija Hram.

''Srećan sam i blagodaran Bogu što sam danas ovde sa vama. Iako sam mnogo godina živeo u Prizrenu, ja sam danas po prvi put u ovom vašem divnom mestu i radujem se što vas vidim ovde u ovolikom broju. Vi ste ovde svoji na svome i znajte da je sa vama uvek bila i uvek će biti Crkva vaša, svi mi, naš narod srpski gde god on živeo", poručio je patrijarh i istakao da nisu zaboravljeni.

PROČITAJTE JOŠ - Patrijarh Irinej posle posete Visokim Dečanima i Orahovcu stigao u Prizren (FOTO)

"Ostajte ovde, na svojoj zemlji, u svojoj kući, u svojoj domovini. Mi se Kosova i Metohije i svih vas nikada nećemo odreći, a razni moćnici ovoga sveta mogu da pričaju šta hoće", rekao je patrijarh Irinej.

Podsetio je da je sa Kosova i Metohije narod odlazio gonjen raznim mukama kroz vekove, ali se uvek vraćao i obnavljao svoj život na ovim prostorima.

"Bog će pomoći i učiniti da to opet bude tako. Budite složni, budite jedinstveni i budite sa Crkvom svojom", rekao je patrijarh Srbima u Štrpcu.

Patrijarh će tokom dana posetu Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji nastaviti obilaskom Srba u Kosovskom pomoravlju.

PATRIJARH IRINEJ: MI SMO SA PRECIMA GRADILI SVETINjE DA NAS ČUVAJU


Naš narod se uvek okupljao oko svetinja, jer su ovi sveti predeli uvek bili pod velikim iskušenjima kao i naši preci, koji su bili napadani, gonjeni, stradali, ali Bogu hvala, evo nas i danas
ovde i ostaćemo sve dotle dok budemo sa ovim svetinjama. Mi smo sa našim precima gradili ove svetinje da nas čuvaju, da nas hrabre, ulivaju nam nadu, prizivaju nas Gospodu našem i čine da se Bogu približimo, a kada se njemu približimo, onda smo bliži i jedni drugima. Zato naša crkva apeluje da smo uvek sa Gospodom i svetinjama našim, jer su oni najbolji voditelji ka životu u carstvu nebeskom”.


Ovo je u ponedeljak popodne u obraćanju okupljenim vernicima u manastiru Gračanica kazao srpski patrijarh Irinej koje je tokom višednevog obilaska srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, obišao i manastir Gračanicu.Pored vernika srpskog patrijarha je dočekao i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa sveštenstvom manastira, a poglavar Srpske pravoslavne crkve je poručio da će srpskog naroda na ovim prostorima biti sve  dok bude bilo vere u Boga.


- Posetili smo i poklonili se mnogim našim svetinjama, susreli se sa ostatkom, hvala Bogu, ne malom u ovim krajevima, sa našim srpskim narodom. Danas smo u ovoj velikoj svetinji, ponosu naše istorije i naše crkve, koja je okupljala naš narod od kako postoji, bila nada i uzdanica srpskog naroda, preko koje se izlivala blagodat i milost Božija i koju je narod posećivao i molio se za svoju porodicu, sebe i svoj narod - dodao je dalje u obraćanju srpski partijarh.


PATRIJARH IRINEJ SA SRBIMA U KOSOVSKOM POMORAVLjU

Patrijarh srpski Irinej je u okviru višednevne posete Kosovu i Metohiji posetio i Srbe u Kosovskom Pomoravlju.

Irineja su ispred Muzičke škole "Stevan Hristić" u Stanišoru kod Gnjilana dočekali vernici, učenici i profesori, a mladi muzički talenti su mu priredili koncert, saopštila je TV Hram.

Patrijarh Irinej naglasio je značaj obrazovanja i dečjeg stvaralaštva u životu Srba na Kosovu i Metohiji.

“Muzička škola u Stanišoru je oaza duhovnosti i kulture. To je dokaz da ćemo pored svih iskušenja koja nas čekaju opstati na ovim prostorima. Mi treba da se borimo kulturom i umetnošću jer je naš narod darovit", rekao je patrijarh.

Posle Stanišora, patrijarh Irinej se, u pratnji vladike Teodosija uputio u manastir Draganac gde su ga dočekali brojni vernici, a patrijarh je Srbe pozvao da ostanu na svojim ognjištima:

“Mene posebno raduje što vas vidim ovde u ovoliko velikom broju. Ostanite ovde braćo i sestre. Od ove zemlje nećete naći bolju. Zemlja je ova majka naša. To je zemlja naših otaca, praotaca i predaka“, poručio je patrijarh Irinej.

Nakon Draganca Patrijarh Irinej je obišao i Crkvu u Bostanu koje se nalazi nedaleko od drevnog grada-tvrđave Novog Brda. Vernicima ovog kraja patrijarh je uputio reči podrške, ohrabrenja i nade.

Usledila je poseta narodnoj kuhinji Eparhije raško-prizrenske “Majka devet Jugovića” u Prekovcu, a zatim se uputio ka manastiru Gračanica.

Patrijarh Irinej otpočeo je posetu srpskom narodnu na Kosovu i Metohiji u petak. Do sada je, pored Pećke patrijaršije, obišao manastire Visoke Dečane i Zočište, kao i Peć, Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.