MIRJANA Marković biće sahranjena u Požarevcu, u subotu u 15 časova, potvrđeno je "Novostima" iz krugova bliskih porodici. Udovica bivšeg predsednika Srbije biće kremirana u četvrtak u Moskvi.

Njen sin Marko Milošević obratio se konzulatu Srbije u Moskvi da izda potrebna dokumenta za prebacivanje urne u Srbiju. Planirano je da urna stigne u petak da bi sahrana bila u subotu.


Ljudi bliski porodici tvrde da je želja Mire Marković bila da je kremiraju.

Počivaće u zajedničkoj grobnici, u dvorištu porodične kuće, gde je sahranjen i nekadašnji predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević. Tako će biti ispunjena njena želja da zauvek ostanu zajedno.


Pristanak za sahranu u Srbiji, posle dugog ubeđivanja, dalo je oboje dece Miloševića, Marko i Marija. Govorili su: "Kad joj nisu dozvolili živoj da dođe, zašto bismo je slali u kovčegu." Ali, najverovatnije, ni oni neće moći da dođu. Sudbina se ponovo poigrava sa ovom porodicom, koja se nije okupila ni na Miloševićevoj sahrani. Njegova supruga i sin bili su u Rusiji, gde su dobili azil, a Interpolova poternica podignuta je protiv njih. Marko je Srbiju napustio gotovo u dan oktobarskih promena, Marija je utočište našla u Crnoj Gori, početkom aprila 2001, kada je Milošević uhapšen, a Mirjana je u Rusiju izbegla neposredno pre akcije "Sablja".Pročitajte još:HOĆE LI BITI ISPUNjENA POSLEDNjA ŽELjA MIRE MARKOVIĆ: Sahranite me ispod lipe, pored mog Slobodana


Interpolova poternica protiv Marka Miloševića je još na snazi, zbog navodne umešanosti u šverc cigareta tokom devedesetih godina. A Marija nema nikakva dokumenta, pa ne može da izađe iz Crne Gore. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, nadležni čine sve da se nađe način i omogući joj se da se oprosti s majkom, s kojom se nije videla punih 19 godina. Prijatelji porodice upućuju na to da je Mira veoma žalila za Marijom, da nije bilo dana da se i po nekoliko puta nisu čule telefonom.MOMIR I MRKA U ODBORU VEĆ je formiran organizacioni odbor za sahranu dr Mire Marković. U njemu su Momir Bulatović, Milutin Mrkonjić, Dragan Radević, Dragoljub Kočović, Uroš Šuvaković, generali Vladimir Lazarević i Miloš Đošen.Profesorka je od honorara prodatih knjiga pomagala ćerki, koja je bez posla.


- Marija nema nijedan validni dokument i ne može nikud, pa ni u Srbiju da dođe - kaže za "Novosti" Dragoljub Kočović, potpredsednik Udruženja "Sloboda" i blizak prijatelj porodice Milošević. - U Beogradu joj nisu dali odjavu iz državljanstva. Marija, prema tome, faktički ne postoji kao osoba. To je neviđena sramota za državu i za narod.

Milutin Mrkonjić apeluje na nadležne da stvore uslove kako bi i Marku i Mariji bio omogućen dolazak u Srbiju.


- Od države očekujem taj humani gest - smatra Mrkonjić. - Uostalom, to je i dug prema Slobodanu i njegovoj porodici. Oni su zaslužili barem toliko, posle dugog i teškog izgnanstva - da se država dostojno oduži.


Lider SPS Ivica Dačić poručio je da je spreman da u dogovoru sa porodicom i "Slobodom" pruži pomoć u organizaciji sahrane.


Od nedelje po podne, kada je stigla vest o smrti Mire Marković, u Požarevcu, u kome je odrasla i živela sa porodicom do preseljenja u Beograd, očekuju da ona u ovom gradu i počiva. Dozvole Skupštine grada Požarevca za sahranu, mimo groblja, kako je sahranjen i Milošević, već su dobijene. Na grobnoj ploči Slobodana Miloševića odavno je uklesano i njeno ime. Mirjana je više puta u intervjuima govorila da joj je želja da počiva pod porodičnom lipom u Požarevcu, za koju je uvek vezivala najlepše dane koje je sa suprugom i decom provela.


Mira Marković je preminula u 77. godini u Moskvi, usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila posle dve operacije. Bila je doktor sociologije i lider Jugoslovenske levice. Rođena je 10. jula 1942. godine u selu Brežane nadomak Požarevca.


Sa suprugom Slobodanom Miloševićem upoznala se u vreme gimnazijskih dana. Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi.


MITROVIĆ: OBELEŽILA SI EPOHU


DRAGA Miro, obeležiti jednu epohu bez da je ta ista epoha bila spremna da te razume, nije samo tvoja sudbina, već sudbina svih čije su ideje označene velikim vizijama, ali i grehovima. Bio sam klinac, ali znam da si me volela i zato budi mi dobro i spokojno tamo gde ideš!

Ovim rečima na "Tviteru" od Mire Marković oprostio se Željko Mitrović, vlasnik "Pink" televizije.


Ulazna kapija dvorišta porodične kuće Mirjane Marković