VOJSKA Srbije jača je za bateriju modernih samohodnih haubica "nora B52". Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović prisustvovali su u petak na poligonu "Pasuljanske livade" obuci i korišćenju ovih savremenih oruđa.

- Ovo je prvi put da su "nore" koristile posade Vojske Srbije. Naši ljudi su obučeni i u potpunosti spremni da koriste ovaj složeni borbeni sistem. Naša slavna artiljerija može da se ponosi i baterijom nove haubice. Vojska Srbije nastaviće opremanje najmodernijim sredstvima, pre svega domaće proizvodnje.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović naglašava da je projekat "nora" dokaz sposobnosti vojnoindustrijskog kompleksa Srbije.


PROČITAJTE JOŠ - "NORA" JE ODGOVOR NA "PANCER": Haubice uskoro u Vojsci Srbije


- Preteča ovog sistema je napravljena u VTI još 1986. godne, na jednoj tada revolucionarnoj ideji da se dalekometna top-haubica postavi na šasiju terenskog. To je jedan od najbolje prodavanih proizvoda naše odbrambene industrije.

Samohodna top-haubica 155 mm NORA B-52 je oruđe namenjeno za vatrenu podršku jedinicama. Ostvaruje je snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.PROČITAJTE JOŠ - NOVOSTI ISTRAŽUJU Naša vojska biće jača za 95 tipova novog naoružanja