Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je broj ubistava u vezi sa kriminalnim obračunima u Srbiji u padu, kao i da se ove godine dogodilo samo jedno takvo ubistvo.

Upitan da prokomentariše to što je u Srbiji 2018. zabeleženo 29 ubistava koji su povezani sa kriminalnim obračunima, za razliku od zemalja u regionu gde je taj broj manji, Stefanović je istakao da su često kriminalci i izvršioci tih ubistava ljudi koji ne žive u zemljama regiona, kao i da se oni koji su iz zemalja u regionu često kriju u Srbiji, jer je najveća zemlja po broju stanovnika.

PROČITAJTE JOŠ - Stefanović o krivičnom delu "priprema teškog ubistva"

Ministar je naveo da policije u regionu imaju odličnu saradnju i istakao da se Srbija nalazi "u sredini" po broju rešenih ubistava - da nismo ni najbolji, ali da smo daleko od najgorih.

"Mi smo tranziciona ruta, najkraći put za neke stvari...Kako bismo sprečili sve oblike kriminala sarađujemo sa zemljama u regionu, ali i sa zemljama van regiona", kazao je Stefanović.

PROČITAJTE JOŠ - Nebojša Stefanović: Nećemo da dozvolimo napade na policiju

On kaže da nije dobro da se desi nijedno ubistvo i da će kriminalistička policija nastaviti sa istragama i rasvetljavanjem svih slučajeva, jer će građani biti bezbedniji tek kada se bude sve rasvetliljeno.

Ministar je dodao da je ove godine zabeležen značajan pad slučajeva nasilja u porodici.

Upitan zašto se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova pet godina ne objavljuju izveštaji o radu, Stefanović je kazao da se izveštaji mogu pronaći u informatoru o radu ministarstva, kao i da on lično i uredno na tromesečnom nivou podnosi izveštaj parlamentu Srbije.

Ti izveštaji se, kako kaže, mogu pronaći i na sajtu Skupštine Srbije.

Na pitanje zbog čega se odustalo od toga da se vojno policijska vežba održi 24. marta u Nišu, Stefanović je kazao da ne zna sve razloge jer se nije ticalo samo policije i dodao da je najverovatnije procenjeno da je neki drugi datum adekvatniji za to.