MEŠTANI Dolova protestovali su u četvrtak ispred pekare u centru sela, jer su njeni vlasnici, braća Halit i Granit Osmankaj, na društvenim mrežama pozirali ruku ukrštenih tako da simbolizuju albanskog dvoglavog orla. Na jednoj od fotografija slikali su se i sa puškama. Gnevni meštani, posle fotografija nastalih u dvorištu kuće u kojoj je i pekara, tražili su da braća odmah napuste Dolovo. U četvrtak posle podne policija je privela braću.

Prema rečima ogorčenih meštana, ovo je prvi incident za četiri godine, koliko ova braća, poreklom sa Kosova, iznajmljuju lokal u Dolovu. Žitelje je posebno uznemirila fotografija sa oružjem, jer su se uplašili za svoju bezbednost. Kako kažu, kada su braća Osmankaj došla u ovo selo i počela da prodaju hleb i pecivo, svi su ih lepo prihvatili.

- Ovo je strašno! - pričaju nam okupljeni Dolovčani. - Vidite šta rade našem narodu na Kosovu, a sad su došli maltene na prag Beograda da nas provociraju i pokazuju simbole "velike Albanije". U sredu veče smo videli te fotografije na "Fejsbuku" i počeli da ih šaljemo jedni drugima. Svi smo bili zgroženi i dogovorili smo se da dođemo ispred njihovog lokala i da odštampamo te slike na velike plakate i zalepimo ih ovde kako bi svi iz sela znali šta nam komšije Albanci misle i poručuju.

Pročitajte još - Briselu ne smeta "velika Albanija"

Zabrinuti meštani govore kako neće mirno spavati sve dok se braća Osmankaj ne isele odavde. Kako nam je ispričao Nebojša Stojanović, koji je četiri godine iznajmljivao svoj lokal u kojem su braća Osmankaj otvorila pekaru, ovo niko nije očekivao:

- Nije mi svejedno! Potrudiću se na sve načine da raskinemo ugovor i da oni što pre odu odavde! U mom dvorištu su se slikali sa puškama, dok su moja deca spavala na spratu! Nikada im niko nije rekao ružnu reč, svi smo kod njih kupovali hleb, javljali smo se jedni drugima. Redovno su plaćali kiriju i račune, ali preko ove situacije ne mogu da pređem.

PRIVEDENI NA RAZGOVOR

Repoteri "Novosti" u četvrtak su ispred pekare u Dolovu zatekli policajce koji su obezbeđivali lokal u kojem su braća Osmankaj razgovarala sa inspektorima. Posle toga, inspektori su ih odveli u stanicu, a meštani poručuju da se neće skloniti ispred pekare sve dok ne budu videli leđa ovoj albanskoj porodici.

Halit i Granit Osmankaj pokazaju albanskog dvoglavog orla Foto Facebook