BEOGRAD - Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je povodom namera Prištine da zakonom o visokom obrazovanju srpski Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici integriše u kosovski sistem da je to još jedan u nizu pritisaka vlasti u Prištini na Srbe na KiM.

On je istakao i da sa pravne tačke gledišta bez glasova srpskih poslanika u parlamentu taj zakon neće proći.

"Oni vrlo dobro znaju da je Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od glavnih stubova opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i kao jedna od najznačajnijih institucija Republike Srbije na ovim prostorima predstavlja trn u oku svima onima koji ovo žele da zauzmu, pre svega sever pokrajine", rekao je Simić za RTS.

PROČITAJTE JOŠ - Otimaju nam fakultete

Simić je istakao da pravno gledano nacrt zakona o visokom obrazovanju bez glasova četiri srpska poslanika u parlamentu ne može da prođe.

"Međutim, nas ništa ne može iznenaditi sa njihove strane. Od strane srpske liste i od strane srpskog naroda mi nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi funkcionisanje univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Simić.

Srbi to, kako je naglasio, nikako neće dozvoliti, niti će ijedan srpski poslanik pružiti podršku takvom scenariju.GRBIĆ: CILj PRIŠTINE I PREKO UNIVERZITETA ISELjAVANjE SRBA


Rektor srpskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić izjavio je da je namera Prištine da zakonom o visokom obrazovanju srpski Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici integriše u kosovski sistem pokušaj gušenja ljudska prava Srba na KiM, a krajnji cilj je, kaže, da se navedu na iseljavanje ili na asimilaciju.

Grbić je za RTS podsetio je da je pravo na obrazovanje jedno od osnovnih ljudskih prava. Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je jedina visokoškolska ustanova na srpskom jeziku koja izvodi i nastavu po planu Vlade Srbije.

Nacrt Zakona o visokom obrazovanju na Kosovu predviđa da statut, organizacija i unutrašnje procedure te ustanove budu "u skladu sa centralnim zakonodavnim okvirom Kosova". U kosovskom ministarstvu obrazovanja kažu da je "nerazumno da institucija na Kosovu nastavi da funkcioniše po srpskom planu i programu".

Članstvo mitrovičkog univerzita u međunarodnim organizacijama je, smatra Grbić, svojevrsna zaštita od namera Prištine.

"Univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitvrovici je ravnopravni član Konferencije univerziteta Republike Srbije i, što je još značajnije, ravnopravni član Evropske asocijacije univerziteta pri kojoj smo registrovani kao univerzitet u obrazovnom sistemu Republike Srbije sa nastavom na srpskom jeziku, tako da i to predstavlja jednu od znacajnih zaštita našeg univerziteta", objašnjava Grbić.

Grbić kaže da ga niko iz Prištine još nije kontaktirao u vezi sa eventualnom izmenom statusa srpskog univerziteta.

"Nedvosmisleni stav svih studenata, nastavnika, zaposlenih jeste da oko Univerziteta nema kompromisa. Ovaj univerzitet je bio, jeste i ostaće u obrazovnom sistemu Republike Srbije. Svako drugo rešenje, promena statusa ovog univerziteta bi dovela u pitanje opstanak srpskog nacionalnog bića na Kosovu i Metohiji", upozorava rektor.

Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici pohađa oko 8.000 studenata, a znanje sa njima deli 1.300 zaposlenih, podseća RTS.