Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. - Pogrom na Kosovu i Metohiji, u nedelju u 19 časova biće održana komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.


Tom prilikom prisutnima će se obratiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, nakon čega će biti održan prigodan umetničko - scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004.


Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: Sećanje na pogrom na KiM pre 12 godina: Zašto jedino Srbin ne može da se vrati tamo gde je rođen?


Programu će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredel?eni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


Tog 17. marta dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, etnički motivisano nasilje nad Srbima.


Prizren


U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja.


Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.


Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba i što se ni pet odsto tada proteranih nije vratilo u svoja mesta.